Originele kijk op WO I en II

Originele kijk op WO I en II

Originele kijk op WO I en II

Print
Ekeren - Er zijn heel wat historische werken gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Daar komen er zeker nog bij, in de aanloop naar de honderdste verjaardag van het begin van WO I in 1914. De Ekerse auteur Staf Schoeters pakt uit met een uniek document: 'Het Ansicht van de Grote Oorlog, WO I in 303 postkaarten'. Tegelijk publiceert hij 'De Tweede Wereldoorlog, toen en nu', een vervolg op 'De Eerste Wereldoorlog, toen en nu'. In beide werken vertrekt de auteur van monumenten en begraafplaatsen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de prentbriefkaart de voornaamste band tussen het front en de thuishaven. Dat bracht Staf Schoeters op het idee om de Grote Oorlog in beeld te brengen via de toen uitgegeven postkaarten. "Erg vaak was de postkaart drager van een ontroerende communicatie tussen soldaat en geliefde, moeder of vader", vertelt de auteur. "Af en toe spaarde de soldaat al zijn soldij om een dure geborduurde zijden kaart te kunnen kopen."

Zijn nieuwste boek 'Het Ansicht van De Grote Oorlog' telt 303 postkaarten, telkens vergezeld van een boeiend, ontroerend of gruwelijk verhaal. In korte thema hoofdstukken wordt via prenten en begeleidende tekst een beeld opgeroepen van de Grote Oorlog.

Als vervolg op 'Het Ansicht van de Grote Oorlog' en 'De Eerste Wereldoorlog, toen en nu', schreef Staf Schoeters 'De Tweede Wereldoorlog, toen en nu'. Net als in het werk over de Eerste Wereldoorlog schetst de auteur het verloop van de oorlog aan de hand van de begraafplaatsen en monumenten. De boeken 'De Eerste Wereldoorlog, toen en nu' en 'De Tweede Wereldoorlog, toen en nu' worden geïllustreerd met fotowerk van Bib (Henriette Serneels), echtgenote van de auteur.' Bib verzorgde al de fotografie van Schoeters in eerdere boeken. 'Bij het fotograferen van grafmonumenten is zij gespecialiseerd in de weergave van het detail.

Uitgegeven door het Davidsfonds. www.grooteoorlog.be

Marc Wouters

Foto W&F: Auteur Staf Schoeters en zijn echtgenote Bib zijn gefascineerd door Wereldoorlog I en II. Een Pruisische helm herinnert aan WO I

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio