Laatste lijfwacht van Hitler overleden

Laatste lijfwacht van Hitler overleden

Laatste lijfwacht van Hitler overleden

Print
De laatste levende lijfwacht van Adolf Hitler is overleden. Hij werd 96. Dat maakte een kennis van de man vrijdag bekend. Hij werd beschouwd als één van de laatste restanten van het naziregime.

Rochus Misch overleed in Berlijn aan een hartaanval. Dat zegt Michael Stehle, die de auteursrechten bezit op een boek over Misch uit 2007, waarin die zijn dienst onder Hitler uit de doeken deed.

Misch, van opleiding huisschilder, ging al heel vroeg bij de SS. Op zijn 27ste was hij één van de laatsten die de ondergrondse bunker van de Führer verliet op 2 mei 1945, nadat het Rode Leger de stad had ingepalmd. Hij zou één van de weinigen zijn die de geïmproviseerde crematie van Hitler had bijgewoond na diens zelfmoord.

"Hitler zat in een zetel en lag over een tafel geplooid. Eva Braun lag languit naast hem", zei Misch in 2005.

Misch werd gevangen genomen door de Russen en bracht acht jaar door in strafkampen in Kazachstan en Siberië, waarna hij in 1953 terugkeerde naar Berlijn om er zijn job als huisschilder opnieuw op te pakken.

Hij nam nooit echt afstand van het nationaalsocialisme en noemde Hitler, die hij al kende sinds 1940, steevast een "vriendelijk" en "aimabel" man.

DV
Archieffoto EPA

Nu in het nieuws