UZ Gent heeft als eerste piepklein dialysetoestel voor baby's

UZ Gent heeft als eerste piepklein dialysetoestel voor baby's

UZ Gent heeft als eerste piepklein dialysetoestel voor baby's

Print
Als eerste centrum in Europa heeft de afdeling Kindernefrologie van het UZ Gent een gloednieuw nierdialysetoestel in gebruik genomen waarmee te vroeg en pasgeboren baby's behandeld kunnen worden. Dat meldt het UZ Gent.

"De toestellen waarmee volwassenen en (grotere) kinderen gedialyseerd worden, kunnen mits heel wat complexe en technische aanpassingen ook werken met minstens 70 milliliter bloed", schetst professor Johan Vande Walle, afdelingshoofd Kindernefrologie (UZ Gent). "Maar voor een baby van 3 kilogram met een gemiddelde bloedhoeveelheid van slechts 250 milliliter, zijn die toestellen niet geschikt. Die zouden dan ongeveer een derde van de bloedhoeveelheid gebruiken en bij een baby mag er zich nooit zoveel bloed buiten het lichaam bevinden."

Het nieuwe toestel heeft van een patiënt slechts 30 milliliter bloed nodig om optimaal te werken. "Daardoor is het uiterst geschikt om bij heel kleine kinderen in te schakelen, vooral op neonatologie, intensieve zorg en hartchirurgie", aldus professor Vande Walle. Het UZ werd gekozen om het toestel de komende twee jaar uit te testen, vanwege zijn uitstekende reputatie in binnen- en buitenland op het vlak van multidisciplinaire samenwerking voor nierziekten bij kinderen en jongeren.

Het toestel, Carpe Diem genoemd, is enkel bestemd voor acute behandelingen van maximum veertien dagen. Chronische nierinsufficiëntie kan er niet mee behandeld worden. Verwacht wordt dat er elk jaar zes tot acht baby's mee behandeld zullen worden.

Belga
Archieffoto Tom Palmaers

Nu in het nieuws