Obama ontmoet na G20-top Russische vertegenwoordigers homogemeenschap

Obama ontmoet na G20-top Russische vertegenwoordigers homogemeenschap

Obama ontmoet na G20-top Russische vertegenwoordigers homogemeenschap

Print
De Amerikaanse president Barack Obama ontmoet vrijdag, na de G20-top, homorechtenactivisten in een hotel in Sint-Petersburg. Met de ontmoeting levert Obama een symbolische steunbetuiging aan de Russische homogemeenschap, nadat de Russische president Vladimir Poetin eind juni een wet goedkeurde die homoseksuele 'propaganda' voor minderjarigen verbiedt.

"We hopen dat deze ontmoeting een voorbeeld is voor de Russische president", aldus Alexandra Savalieva van de organisatie Coming Out. Die zorgt voor psychologische en juridische steun aan slachtoffers van discriminatie op basis van hun seksuele geaardheid. Russische mensenrechtenactivisten noemen de wet homofoob, vanwege de zeer vage formulering. "Dat er een ontmoeting is, is op zich al belangrijk", zegt Igor Kotchetkov van het LBGT Network. Begin augustus al veroordeelde Obama de Russische wet. Hij zei toen "geen enkel begrip te tonen voor landen die homo's, lesbiennes of transgenders behandelen op een manier die hen intimideert of schaadt".

De G20-top wordt gedomineerd door de onenigheid tussen Moskou en Washington over een militair ingrijpen in Syrië. De Amerikaans-Russiche betrekkingen zitten op een historisch dieptepunt. Ook over een wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders verbiedt, of het politiek asiel dat Rusland toekende aan Edward Snowden waren er diplomatieke opstootjes.

Belga
Foto AFP

Nu in het nieuws