Geschenken voor en Vlaams protest tegen koningspaar tijdens eerste blijde intrede

Print

Geschenken voor en Vlaams protest tegen koningspaar tijdens eerste blijde intrede

Koning Filip en koningin Mathilde hebben vrijdag in Leuven hun eerste blijde intrede als nieuw koningspaar gehouden in de provincie Vlaams-Brabant. Aan het historische stadhuis stonden volgens de politie zowat 1.500 mensen hen op te wachten. In het stadhuis werden ze begroet door gouverneur Lodewijk De Witte en burgemeester Louis Tobback en kregen ze bloemen van de kinderburgemeesters van Merchtem en Glabbeek.

Filip en Mathilde, die een creatie droeg van het Belgische modehuis Natan, maakten in het stadhuis kennis met de Vlaams-Brabantse deputatie, het Leuvens schepencollege en verdienstelijke inwoners op vlak van welzijn, cultuur, bedrijfsleven en sport. Daarna volgde een wandeling over de Grote Markt, het Rector De Somerplein en een stuk van de Bondgenotenlaan. Nadien kregen ze in concertzaal Het Depot aan het Martelarenplein diverse artistieke optredens voorgeschoteld, onder meer van de Leuvense rockband Willow. Het bezoek werd afgesloten met een werklunch over de internationale evolutie van Vlaams-Brabant in het provinciehuis.


"Kalm blijven en Philippe verdrijven"

In een hoek van de Grote Markt protesteerden een dertigal leden van Vlaams Belang, Tak, Voorpost en NSV tegen de komst van het koningspaar. De manifestanten riepen slogans zoals "België Barst" en "Vlaanderen republiek". Op affiches was te lezen "Leg een bom onder het vorstendom" en "Republiek Vlaanderen" en op t-shirts "Kalm blijven en Philippe verdrijven". Af en toe werd ook de Vlaamse Leeuw gezongen. De plaats die de actievoerders toegewezen kregen lag langs het parcours dat Filip en Mathilde bewandelden om de toegestroomde massa te begroeten. Er deden zich geen incidenten voor.


Het bezoek aan de provincie Vlaams-Brabant is de eerste blijde intrede van het nieuwe koningspaar sinds Filip op 21 juli tot koning gekroond werd. Nadien volgen nog bezoeken aan alle andere provinciehoofdplaatsen. Op 10 september komt Waver aan de beurt, op 17 september Bergen, op 24 september Hasselt, op 27 september Antwerpen, op 2 oktober Namen, op 11 oktober Luik, op 16 oktober Gent, op 18 oktober Aarlen, op 23 oktober Eupen en op 25 oktober wordt in Brugge afgesloten.


Belga, foto's Belga/EPA

Nu in het nieuws