Blauwalgen in recreatievijver De Bocht

Blauwalgen in recreatievijver De Bocht

Blauwalgen in recreatievijver De Bocht

Print
Willebroek - Bij een controle van de recreatievijver De Bocht in Willebroek zijn blauwalgen vastgesteld. Dat meldt het gemeentebestuur vrijdag in een persbericht. Doordat contact met de algen schadelijk voor de gezondheid kan zijn, werd een recreatieverbod opgelegd.

"De eerste vaststellingen gebeurden tijdens een routinematige visuele controle op 5 september. Op basis daarvan werden onmiddellijk stalen genomen en geanalyseerd. De analyse bevestigde het vermoeden dat we te maken hebben met zogenaamde blauwalgen", klinkt het.

Het gemeentebestuur besliste vanwege de gezondheidsrisico's om een recreatieverbod uit te vaardigen. Aan het domein wordt een waarschuwingsbord geplaatst. "Het verbod kan enkel worden opgeheven wanneer de drijflaag verdwenen is en het gehalte toxines laag genoeg is", aldus het gemeentebestuur.

Blauwalgen, blauwwieren of cyanobacteria zijn bacteriën waarvan sommige soorten giftige stoffen kunnen afscheiden. Besmetting gebeurt via de mond en verschijnselen zijn onder meer huidirritatie, irritatie van de ogen, diarree, braken, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties. Niet alleen de mens, maar ook dieren kunnen ziek worden door het drinken van met blauwalgen besmet water.

Belga

Beeld Google Street View

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio