Huisartsen durven patiënten niet aan te spreken op gewicht

Huisartsen durven patiënten niet aan te spreken op gewicht

Seks & Relaties

Huisartsen durven patiënten niet aan te spreken op gewicht

Print

Huisartsen praten te weinig met patiënten met overgewicht, en als ze het doen, geven ze dikwijls niet het juiste advies. Te dik zijn is vaak nog taboe bij de dokter. Daarom kunnen Vlaamse huisartsen nu een online draaiboek volgen om patiënten op maat te helpen.

Wie zwaarlijvig is, loopt onder meer een hoger risico op suikerziekte en op hart- en vaatziekten. Probleem is dat de mensen die dat in eerste lijn merken - de huisartsen - te weinig weten hoe ze hun te dikke patiënten moeten helpen.

Slechts vier op de tien patiënten met overgewicht durven met hun huisarts over hun probleem te praten. En dokters durven er vaak niet over te beginnen. Komt het toch tot een gesprek, dan krijgt slechts 14 procent concreet advies.

"Er is bij huisartsen een lacune in inzicht, kennis, aanpak en langetermijndenken over obesitas", zegt professor Paul De Cort van het Interuniversitair Centrum voor Huisartsenopleiding (ICH). Daarom heeft het kenniscentrum Eetexpert samen met het ICH en met artsenvereniging Domus Medica een digitaal draaiboek opgemaakt, een stappenplan met eenduidige vragen dat de huisarts samen met zijn patiënt kan doorlopen.

"Zo kan de dokter bijvoorbeeld de mate van motivatie van de patiënt bepalen", zegt huisarts Dominique Thoelen. "Hij doorloopt de verscheidene stappen - BMI, buikomtrek, cholesterolbepaling, voorgeschiedenis, familiaal risico, enzovoort - om het gezondheidsrisico te bepalen. En hij kan eetstoornissen opsporen."

SYMA / GvA / PN

NIET TE MISSEN