Politie en parket sluiten torrentwebsites na arrestatie internetpiraat

Politie en parket sluiten torrentwebsites na arrestatie internetpiraat

Politie en parket sluiten torrentwebsites na arrestatie internetpiraat

Print
Nadat een Nederlander ontmaskerd werd die op grote schaal Vlaamse televisieproducties illegaal verspreidde, doen justitie en politie intussen het nodige om de rechtstreekse toegang tot de torrentwebsites te blokkeren voor de Belgische internetgebruiker. Dat meldt het parket van Dendermonde.

Een 28-jarige man uit 'S-Gravenhage slaagde erin om maandenlang de meest recente en populaire televisieproducties van SBS Belgium, VRT en VMMa te rippen, kopiëren en onder de schuilnaam "showgemist" gericht gratis aan te bieden op het internet. Na een onderzoek in samenwerking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten, werd zijn materiaal op 4 september in beslag genomen.

Zijn werkmethode bestond erin dat hij kopies linkte aan een torrent, een systeem waarbij computergebruikers gegevens uitwisselen gebruikmakende van een centrale locatie. Het uitwisselen van de stukken gebeurt tussen gebruikers die op dat moment up- of downloaden. "Justitie en politie doen intussen het nodige om de rechtstreekse toegang tot de torrentwebsites in kwestie te blokkeren voor de Belgische internetgebruiker", aldus parketwoordvoerder Antoon Schotsaert.

Hij wijst er verder op dat, niettegenstaande de verdachte zijn best deed om alle sporen uit te wissen, gespecialiseerde magistraten en onderzoekers in staat zijn om ook in cyberspace resultaten te boeken, zeker als er internationaal kan samengewerkt worden.

Belga
Archieffoto EPA

Nu in het nieuws