Hondenhandelaar krijgt 120 uur werkstraf

Print
Sint-Katelijne-Waver - De rechter in Mechelen heeft een hondenhandelaar, een vijftiger, uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, veroordeeld tot 120 uur werkstraf of een vervangende celstraf van twaalf maanden. Hij moet ook een boete van 3.000 euro betalen en kreeg een levenslang verbod op het houden van honden. Daarbovenop is er een dwangsom van 500 euro per nieuw vastgestelde inbreuk per dag, met een maximum van 500.000 euro.

De man moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor tal van inbreuken. Zo waren de puppy's niet gechipt en zouden ze ook te weinig water en voedsel gekregen hebben. Sommige dieren waren graatmager, andere puppy's werden dood aangetroffen.

De inspectiediensten vielen begin juni 2012 binnen in een gebouw van Kristof C. in Duffel. Daar werden 109 puppy's aangetroffen. Ze leefden daar in slechte omstandigheden, stelde openbaar aanklager Tobia Peeters. De dieren zaten in bakken in een serre en zagen eigenlijk niets van wat er rond zich gebeurde. Sommige puppy's hadden een beetje water om te drinken, andere dieren niet. De toestand was zo schrijnend dat een jong hondje ter plaatse geëuthanaseerd moest worden.

Bij de inval troffen de speurders ook meer dan duizend vaccins aan. 'Vaccins die toebehoren aan dierenartsen en die alleen maar door dierenartsen ingespoten mogen worden', aldus nog de procureur. Bij een hercontrole op 17 augustus was de toestand zelfs nog erger. C. verzette zich toen zo heftig tegen de controle dat de politie hem een tijdje van zijn vrijheid moest beroven. Deze keer werden 119 pups aangetroffen. Zij zaten in een serre waar de temperatuur meer dan dertig graden bedroeg. Sommige hondjes waren extreem mager en bij enkele dieren kropen er zelfs wormen uit hun achterwerk.

Ook de eigenlijke handelszaak van C., in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, kreeg nog een controle. Daar werd geen verwaarlozing vastgesteld, maar werden wel problemen met de registratie van de dieren genoteerd. Eind 2012 moest de politie opnieuw ter plaatse komen. Deze keer werden 18 verwaarloosde pups aangetroffen in een hok in de buurt van een golfterrein. Eén Jack Russel-puppy was al overleden.

LDN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio