Ecuador is zijn enige satelliet kwijt

Ecuador is zijn enige satelliet kwijt

Ecuador is zijn enige satelliet kwijt

Print
De enige satelliet van Ecuador werkt niet langer, na een botsing met puin van een oude Russische raket in mei. De botsing gebeurde een maand nadat de satelliet in een baan rond de aarde gebracht was, zo meldt het Ecuadoriaanse ruimtevaartagentschap donderdag.

De operaties om te trachten het signaal te herstellen van nanosatelliet NEE-01 Pegaso zijn zonder succes gebleven, aldus het agentschap. "Er is momenteel geen enkele mogelijkheid meer om nog een signaal te hebben." Toch zal Pegaso, een kubus van tien centimeter op tien en met een gewicht van 1,2 kilogram, tot 2023 in een baan rond de aarde blijven.

Een week nadat de satelliet de eerste real time beelden van de ruimte doorgestuurd had, raakte hij puin van een Russische raket van het type S14, gelanceerd in 1985. De botsing vond plaats op 1.500 kilometer boven de kust van Madagascar. De bouw van Pegaso, met een kostenplaatje van 80.000 dollar, werd door de privésector gefinancierd. De regering kende 700.000 dollar toe voor lanceringstests, verzekeringen, logistiek en certificering van het toestel.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws