Rijke kinderen kunnen nog altijd voorrang krijgen

Rijke kinderen kunnen nog altijd voorrang krijgen

Rijke kinderen kunnen nog altijd voorrang krijgen

Print
Vlaamse scholen kunnen het inschrijvingsdecreet opzij schuiven om toch voorrang te geven aan welgestelde leerlingen. Minister Pascal Smet laat de feiten onderzoeken die gisteren in een Koppen-reportage werden aangetoond.

In de reportage stelden de makers bij twee van de dertig aangezochte scholen vast dat het inschrijvingendecreet weinig waterdicht is. Dat decreet moet concentratiescholen en wachtrijen voor schoolpoorten vermijden. Het bepaalt ook dat wachtlijsten in volgorde van inschrijving moeten worden afgegaan.

Precies daar liep het fout in de VRT-reportage. Undercoverjournalisten slaagden er niet in het kind van een alleenstaande vrouw in te schrijven. Toen een “begoed echtpaar” zich aanbood, gingen plots wel deuren open.

In een anonieme Antwerpse school ging het gesjoemel het verst: hier stelde de directeur voor het kind eerst zogezegd thuisonderwijs te geven, terwijl het al wel de lessen bijwoonde. Na 10 oktober, wanneer de wachtlijst wegvalt, zou dan de inschrijving kunnen volgen.

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) noemt het onderscheid rijk-arm bij inschrijvingen onaanvaardbaar. Eerder kreeg hij van de Commissie inzake Leerlingenrechten het verwijt niets te hebben gedaan met drie eerdere meldingen van overtredingen.

SV

Foto Sarah Van den Elsken: Het inschrijvingsdecreet kwam er net om toestanden als deze, waarbij ouders kampeerden aan de schoolpoort, te vermijden. Maar het is blijkbaar niet waterdicht.

Nu in het nieuws