Terrorismewet naar Grondwettelijk Hof

Een groep mensenrechtenorganisaties en vakbonden stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de uitbreiding van de terrorismewet die begin dit jaar groen licht kreeg van het parlement. Dat kondigden de betrokken organisaties donderdag aan. Volgens hen bedreigt de wet de vrije meningsuiting van sociale bewegingen, onderzoekers en journalisten.

dvansant

De nieuwe wet, die overigens verplicht is door een Europees Kaderbesluit, maakte zowel het aanzetten tot als het rekruteren en opleiden voor terrorisme strafbaar. Aanzetten tot terreur is daarbij ruim bepaald. Een boodschap verspreiden met dat doel is voldoende, "ongeacht of het al dan niet rechtstreeks aanstuurt op het plegen van terroristische misdrijven".

Volgens de Franstalige Ligue des droits de l'Homme, het Syndicat des avocats pour la démocratie, de CNE en de Franstalige socialistische vakbond FGTB dreigt de wet echter ongewild ook een impact te hebben op het werk van andere organisaties of personen. Mensenrechtenorganisaties en vakbonden bijvoorbeeld, maar ook onderzoekers en journalisten.

De betrokken organisaties stappen daarom naar het Grondwettelijk Hof. Ze roepen het parlement ook opnieuw op de wetswijziging te herbekijken.

Lees ook: Wat zegt de nieuwe terrorismewet?

Belga Archieffoto PN