Stad stuurt regels voor uitlenen in bib bij

Stad stuurt regels voor uitlenen in bib bij

Stad stuurt regels voor uitlenen in bib bij

Print
Mechelen - Mechelen stuurt de regels om een boek, cd of dvd uit te lenen in de stedelijke bibliotheek bij. De eerste termijn is een week langer dan vroeger, maar die periode verlengen kan wel nog maar één keer.

De uitleentermijn wordt bijgestuurd van drie naar vier weken. "In totaal zal je voortaan een stuk maximum nog acht weken kunnen uitlenen. Dat was twaalf weken na twee keer verlengen. Met de nieuwe regeling willen wij ervoor zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van onze collectie. De circulatie van nieuwe titels gebeurt zo sneller", zegt schepen van cultuur Frank Nobels (m+).

Een termijn verlengen, kan ondertussen al zeven jaar online in de Dijlestad. Zo kunnen de 16.000 leden van de bib een boek, cd of dvd reserveren die op dat moment nog uitgeleend is. Als het stuk opnieuw beschikbaar is, wordt de aanvrager via e-mail verwittigd. Afhalen kan gedurende zeven dagen. In de toekomst wil de bibliotheek ook de uitlening van boeken die in het rek staan online mogelijk maken. Het huidige systeem laat dat nog niet toe.

Wie uitgeleende materialen niet tijdig terugbezorgd betaalt daar vanaf nu ook meer voor: het tarief voor leners ouder dan twaalf jaar stijgt van 15 cent per object per dag naar 20 cent. Nobels: "De retributie van 75 cent voor reserveringen en het versturen van herinneringsbrieven dekt de kosten niet meer. Daarom trekken wij het tarief op tot 1 euro." Voor het opvragen van boeken uit andere bibliotheken stijgt de vergoeding van 75 cent naar 2,5 euro. "En een lener mag maximum vijftien stukken gelijktijdig uitlenen. Dat waren er twintig, maar het wordt ook aangepast om de circulatie te verbeteren", zegt de schepen nog.

SVH

Archiefbeeld

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio