25ste Open Monumentendag

Print
Boechout - Natuurpunt Land van Reyen en de organisatoren van de Open Monumentendag hebben de Molenbeekvallei en de kapel van het jongenstehuis Don Bosco in Vremde gekozen als trekpleisters voor de feesteditie van de Open Monumentendag op zondag 8 september. Op een kwarteeuw tijd is de Open Monumentendag Vlaanderen uitgegroeid tot het belangrijkste en meest succesvolle culturele eendagsevenement in Vlaanderen.
"Een van de mooiste natuurmonumenten in Boechout en Vremde is en blijft de Molenbeekvallei," vindt Bert Andries, voorzitter van Natuurpunt Land van Reyen. "Daarom kozen we dit natuurgebied uit voor deze feesteditie. Met die keuze willen we het landelijke karakter van Vremde beklemtonen." Natuurpunt is eigenaar van de grond, waar van 1237 tot 1246 een abdij werd gesticht door de kloosterorde Cisterciënzers. "Negen jaar later verhuisden de monniken van Vremde naar Hemiksem," weet Andries. "Daar stichtten ze een abdij aan de oevers van de Schelde."

Op het feestmenu staan 2 activiteiten. "Om 14.00u is er een geleid bezoek aan de kapel van de Broeders Salesianen in Don Bosco," verduidelijkt de voorzitter. De kapel dateert van 1961. Blikvanger is ongetwijfeld het gevelgrote en kleurrijke glasraam met de Feniks. "De inrichting van deze kapel symboliseert en belicht het werk van de Salesianen voor jongeren die het moeilijk hebben of op zoek zijn naar zichzelf." Een half uur later is er dan een wandeling met gids door de Molenbeekvallei. "Natuurpuntgidsen zullen je dan leiden naar de plek waar 750 jaar geleden het oude klooster stond," verklapt Andries. "Daarna wandelen we verder langs bossen, houtkanten, poelen en hooilanden van dit prachtige natuurgebied. Afsluiten doen we met een drankje aan de infostand van Natuurpunt aan de kijkhut."

Info: Afspraak zondag 8 september om 14.00u aan de Maria Magdalenakapel aan het Don Bosco Jongenstehuis, Broechemsesteenweg 100 te 2531 Vremde.
Eindhalte bus 51 ? duur wandeling: ongeveer 2u30.

Patrick Vandyck
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio