Negen op de tien kinderen drinken niet genoeg

Negen op de tien kinderen drinken niet genoeg

Negen op de tien kinderen drinken niet genoeg

Print
Slechts tien procent van de Belgische kinderen tussen 8 en 12 jaar krijgt voldoende vloeistoffen binnen. Dat blijkt uit een studie door de Europese Club van Kinderdiëtisten (CEDE), de afdeling Volksgezondheid van de ULB (ESP-ULB) en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF), gefinancierd door mineraalwaterproducent Evian. Aan het onderzoek namen 1.197 kinderen deel tussen 8 en 12 jaar uit 13 scholen uit heel België.

Minder dan 10 procent van de kinderen krijgt voldoende vloeistoffen binnen volgens de aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. Een meisje tussen 9 en 13 jaar zou 1,425 liter (1,9 liter vloeistoffen per dag, waarvan 70 tot 80 pct dranken) per dag moeten drinken, een jongen van die leeftijd 1,575 liter (2,1 liter vloeistoffen per dag). Uit de studie blijkt dat kinderen gemiddeld minder dan 1 liter per dag drinken.

Drankboekje

De kinderen die deelnamen aan het onderzoek moesten hun vloeistoffenverbruik gedurende zeven dagen invullen in een "drankboekje". De eerste resultaten tonen aan dat slechts een kwart van de kinderen drie tot vier keer per dag water drinkt. Iets minder dan de helft drinkt minder dan twee keer per dag water en 7,7 procent verklaarde nooit water te drinken. Slechts 41,3 procent van het totaal aantal geconsumeerde vloeistoffen is water. "Voldoende water drinken is nochtans essentieel voor de fysieke en cognitieve prestaties", zegt professor Philippe Goyens van UKZKF.

"De beste methode om kinderen voldoende water te laten drinken, is om hen een hydratatiereflex aan te leren", besluit pediatrisch diëtiste Isabelle Thiébaut. "Dat houdt in dat ze doorheen de dag (op school en thuis) minstens 3 tot 4 keer moeten drinken."

Belga
Archieffoto RL

Nu in het nieuws