Jommeke wordt na 32 jaar vernieuwd

Print

Jommeke wordt na 32 jaar vernieuwd

Jommeke's blauwe debardeur mag dan wel onverslijtbaar zijn, de albums krijgen na 32 jaar een nieuwe lay-out. De nieuwste strip 'Pannenkoeken van pierehaar' werd woensdag voorgesteld in Antwerpen, de thuishaven van de overleden bedenker en tekenaar Jef Nys.

Het 266ste Jommekesalbum kreeg dan wel een heel nieuwe lay-out, de stripfiguren zelf bleven gespaard van veranderingen. "Jommeke blijft wie hij was: de jongen met het blonde strooien dakje. Enkel de omslag kreeg een opfrissing", zegt uitgever Alexis Dragonetti.

"Zo loopt de afbeelding op de cover door, zoals ook het geval was op de allereerste albums. Op de keerzijde van de cover worden de personages kort voorgesteld. Op de achterzijde is er een korte samenvatting van het album te lezen. De lijst met verschenen albums verdween naar de binnenkant van de strip. Een beperkte oplage van dit album kreeg een 'glow in the dark' effect, waardoor de strip licht geeft in het donker."

Doorheen de tijd veranderde de cover al enkele keren, de laatste keer was in 1981. "En dat terwijl het allereerste album 'Jacht op een voetbal', uitkwam in 1959. Het was dus ook tijd voor verandering", zegt de uitgever. "Het nieuwe album telt een oplage van 75.000 exemplaren. Jommeke is en blijft geweldig populair. Ieder jaar worden er één miljoen albums verkocht."

LVDV

Foto Patrick De Roo

.

Nu in het nieuws