Sociaal conflict Brussels Airlines muurvast

Sociaal conflict Brussels Airlines muurvast

Sociaal conflict Brussels Airlines muurvast

Print
Ondanks een aantal informele contacten die de sociale bemiddelaar de afgelopen dagen had met zowel directie als vakbonden, zit het sociaal conflict over de werkdruk van de circa 1.200 werknemers die als cabinepersoneel aan de slag zijn bij Brussels Airlines, nog steeds muurvast. De vakbonden dienden vorige week vrijdag een stakingsaanzegging in die nu vrijdag afloopt. Die dag beraden ze zich over eventuele acties.

De vakbonden eisen maatregelen om de werkdruk te verminderen en dienden een eisenbundel met 14 punten in. "We eisen vooreerst dat eerder gemaakte afspraken gerespecteerd worden dat er tijdens een driedaagse missie met twee overnachtingen in het buitenland de eerste dag drie keer, de tweede twee en de derde een keer gevlogen wordt, gevolgd door een rustdag", zegt vakbondssecretaris Thierry Vuchelen (ACLVB).

Overuren

"Nu moet men soms ook de derde dag nog drie vluchten doen, wat extreem zwaar is, en dient de vierde dag weer gewerkt. We willen ook dat er geen overuren meer gepland worden. Men mag tot 77 uur per maand vliegen op langeafstandsvluchten, maar soms loopt dat op tot 90 à 100 uren. Naast een betere planning zal Brussels Airlines wellicht meer personeel in dienst moeten nemen."

Acties

De informele contacten van de afgelopen dagen die de vakbonden hadden met de sociale bemiddelaar, hebben volgens Vuchelen tot dusver nog niet tot toegevingen geleid bij de directie. "Wij zullen vrijdag met alle vakbonden de stand van zaken evalueren want vanaf het weekend zijn acties mogelijk", aldus de liberale vakbondsman. Hij laat in het midden of de vakbonden hun toevlucht zullen zoeken in eerder ludieke of in harde acties.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws