"België nog niet gevraagd om deel te nemen aan interventie in Syrië"

België nog niet gevraagd om deel te nemen aan interventie in Syrië

"België nog niet gevraagd om deel te nemen aan interventie in Syrië"

Print
België wil een "betrouwbare partner" zijn op het internationale toneel, maar dringt aan op een zo breed mogelijk draagvlak voor een eventuele interventie in Syrië, liefst met een VN-resolutie. Dat zei minister van Defensie Pieter De Crem woensdag na afloop van het federale kernkabinet.

"Wij werken nog steeds in een logica waarin met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid chemische wapens werden ingezet door het Syrische regime", verduidelijkte De Crem. "We zullen kijken of verdere bewijsvoering kan worden aangebracht en dan zitten we een stap verder."

België is in elk geval nog niet gevraagd om aan een militaire interventie deel te nemen, vervolgde De Crem. Of het daar ook toe bereid is mits VN-resolutie, noemt De Crem "een als-dan-vraag" waar hij niet op antwoordt.

Buitenlandminister Didier Reynders onderstreepte alvast het belang dat ons land hecht aan een mandaat van de Verenigde Naties. "Met een mandaat van de Veiligheidsraad is het mogelijk voor iedereen om iets te doen, maar zonder dat moeten we heel veel besprekingen hebben over de visie van de dag na een aanval", aldus de liberaal. "Dus eerst veel inlichtingen en dan een debat in de Veiligheidsraad."

Ons land is alvast een "betrouwbare partner" die zich "solidair" wil opstellen, voegde minister van Defensie De Crem toe. Het Belgische leger telt nog steeds dertigduizend militairen en inzetbaar materiaal, merkte hij op. "Maar de vraag is: 'in welk kader werkt de internationale gemeenschap en is daar een rol voor België in weggelegd? '"

Voor De Crem moet de internationale gemeenschap in elk geval "kunnen werken in een richting om aan te tonen dat het gebruik van dit soort wapens ontoelaatbaar is". Tegelijk moet ook een diplomatieke oplossing mogelijk blijven.

"En vanmiddag zullen we toch ook eens kijken wat het parlement vindt", verwees de minister nog naar de geplande commissievergadering vanmiddag.

Belga

Foto PN

.

Nu in het nieuws