Ophef in Nederland over mogelijke uitwerpselen op vlees

Ophef in Nederland over mogelijke uitwerpselen op vlees

Ophef in Nederland over mogelijke uitwerpselen op vlees

Print
In Nederland is ophef ontstaan over mogelijke uitwerpselen op vlees. Tv-programma 'Zembla' zendt morgen, donderdag, een reportage uit over de zogenaamde 'poep op vlees'.

In de reportage wordt gemeld dat veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk door mensen wordt opgegeten besmet is met bacteriën als E.coli. De bacterie komt op het vlees terecht doordat de darmen van geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terechtkomt. Volgens een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zit er mest op ongeveer 60 procent van de karkassen.

"Het komt door een te hoge bandsnelheid", zegt een keurmeesteres in 'Zembla'. "Mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken." Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. "Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees."

Opheldering

Na de onthullingen wil de Tweede Kamer zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is "geschrokken". Slachterijen en vleesverwerkers willen niet meegaan in de reactiestroom maar "wachten op de feiten".

Voedselwaakhond Foodwatch daarentegen heeft geen twijfel. Volgens de organisatie is 'poep op vlees' een consequentie van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te produceren.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws