Hasseltse studente wint prijs met uitvinding om makkelijker piano te leren spelen (video)

Print
Linsey Raymaekers, een studente informatica aan de UHasselt, heeft een internationale prijs gewonnen voor een applicatie die het makkelijker maakt om piano te leren spelen. Via een projectie wordt op het klavier aangeduid welke toetsen er moeten ingedrukt worden, zo meldt de universiteit in een persbericht.

The Augmented Piano TAP is de benaming van de toepassing die Linsey Raymaekers in het kader van haar bachelorproef heeft ontwikkeld. Het is een speelse manier om op een andere manier piano te leren spelen. Door middel van een projectie op de toetsen van de digitale piano, die aangestuurd wordt door een computer, weet de pianist wanneer en hoe lang de toetsen moeten ingedrukt worden. Elke toetsaanslag wordt gecontroleerd door de computer en er wordt onmiddellijk feedback gegeven.

"Met de applicatie kan je piano leren spelen zonder dat je klassieke partituren hoeft te kennen", legt Linsey uit. "Het is echter niet de bedoeling de om de klassieke leermethode met notenleer te vervangen. Dit is eerder een nieuwe en complementaire manier van oefenen."

De applicatie oogst veel bijval in binnen- en buitenland. Zo heeft The Augmented Piano' TAP de internationale prijs Nokia Ubimedia Mindtrek Award gewonnen. Er is een geldsom van 2.500 euro aan verbonden. De uitreiking vindt volgende maand plaats in Finland. De laureate gaat nu samen met andere onderzoekers de toepassing verder verfijnen.

Belga
Foto YouTube

MEEST RECENT