Econoshock: "Hebzucht blijft groot probleem"

Econoshock: Hebzucht blijft groot probleem

Econoshock: "Hebzucht blijft groot probleem"

Print
De economische crisis kan in de toekomst even hard losbarsten als vandaag. Op de beurs worden nog steeds de zotste risico's genomen en burgers kopen nog altijd op krediet. Canvas start vanavond om 21u10 met de vierdelige televisiereeks Econoshock 2.0 over de oorzaken en oplossingen van de crisis.

Een programma over de economische crisis lijkt nu niet bepaald een lichte vorm van vertier net voor het slapengaan.

Michaël Van Droogenbroeck (presentator): "De kijker moet zeker geen voorkennis hebben om het programma te begrijpen. We leggen het ontstaan van de financiële crisis uit met animatiefilmpjes. De crisis is in 2007 in de Verenigde Staten ontstaan nadat te veel burgers de lening van hun huis niet meer konden afbetalen. Daardoor kwamen ook de banken in de problemen. Maar het gaat niet alleen over het ontstaan van de crisis. We zoeken ook naar mogelijke oplossingen. Dat doen we op basis van het boek Econoshock, dat Geert Noels in 2010 uitbracht. Daar is ook de naam van het programma aan ontleed."

Kunnen burgers iets doen om een nieuwe financiële crisis te vermijden?

Pascal Paepen (economische expert): "Ja, minder op krediet kopen. Een hypothecaire lening voor een huis kan nog wel, maar Nederlanders, Britten en Amerikanen gaan zowat voor alles een lening aan. Dat is niet gezond. Laat je niet leiden door hebzucht, maar koop enkel wat je met je huidige centen kan kopen."

Van Droogenbroeck: "De financiële crisis is gecreëerd door hebzucht. En ik vrees dat die hebzucht vandaag nog niet is verdwenen. Erger nog: in het programma laat ik de verantwoordelijke van een bank aan het woord die al die leningen had toegestaan die mensen niet konden terugbetalen. Ik had verwacht dat die mevrouw sorry zou zeggen, maar in plaats daarvan zei ze dat de crisis niet de schuld is van haar bank. 'We zijn toch niet van deur tot deur gegaan om die leningen te verkopen?', zei ze."

CWil

Het volledige interview staat woensdag in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Foto VRT

.

Nu in het nieuws