Ambtenaren moeten gebarentaal gebruiken tegen Franstaligen

Moest u een uitje plannen naar de Westhoek, ga dan zeker eens langs in het gemeentehuis van Menen en haal uw beste Frans boven. Het stadspersoneel van de grensstad mag namelijk geen Frans meer praten tegen klanten. Als die het Nederlands echt niet machtig zijn, moeten de ambtenaren het proberen uit te leggen met speciale pictogrammen of gebarentaal. "Tegen de oprukkende verfransing", legt burgemeester Martine Fournier (CD&V) uit in Het Nieuwsblad.

fvranckx

"Er wonen hier heel veel Fransen en Walen en die zijn het de afgelopen jaren -gewoon geworden dat ze hier in het Frans bediend worden. Maar dat kan niet. Als je kiest om in een bepaalde stad te gaan wonen, moet je toch de taal machtig zijn?", aldus de burgemeester.

"De burger moet (vanaf 1 januari, nvdr.) duidelijk aanvoelen dat alleen het Nederlands de officiële taal is. Indien een situatie dit noodzakelijk maakt, en pictogrammen of gebarentaal niet volstaan, kan eventueel overgeschakeld worden naar een andere taal. Maar alleen nadat duidelijk werd gemaakt dat dit per hoge uitzondering is", klinkt het.

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) vindt het alvast "een uitstekend idee".

In afwachting van de maatregel krijgt het stadhuispersoneel cursussen 'omgaan met agressie'.

Archieffoto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER