Enkel plaats voor miniatuurfrietkot op Markt

Print
Lokeren - De concessievoorwaarden om een frituur uit te baten op het marktplein zijn goedgekeurd. Onder hevig protest van de voltallige oppositie die de voorwaarden onrealistisch noemt.
Zowel N-VA, Groen, Sp.a en Vlaams Belang vinden dat er een frituur thuis hoort op de Lokerse Markt. Toch stemden ze tegen omdat de voorwaarden die Open Vld en CD&V opleggen zo beperkend zijn dat er wellicht niemand interesse zal tonen. Zo mag de totale oppervlakte maximaal 15 vierkante meter zijn. Volgens Björn Rzoska (Groen) is dat veel te klein. "Ook een frituur moet aan hygiënische eisen voldoen, er moet een koeltoog, diepvries, lavabo zijn, een ruimte voor het verpakkingsmateriaal en dergelijke. Dat kan niet op zo'n kleine oppervlakte", probeert Rzoska de meerderheid te overtuigen om 30 vierkante meter beschikbaar te stellen.

Volgens schepen Filip Liebaut (CD&V) zouden er dan twee bomen moeten sneuvelen. "Niet waar, we hebben het uitgemeten en er is wel degelijk plaats", repliceert Rzoska. Een tweede discussiepunt is de prijs die de stad vraagt, de instelprijs bedraagt 10 800 euro. "Dat komt neer op 900 euro per maand. De huurprijs voor een vast pand van 33 vierkante meter op de Markt bedraagt 350 euro per maand, dat is minder dan de helft voor een oppervlakte die dubbel zo groot is", maakt Rzoska duidelijk dat de instelprijs veel te hoog is.

Nog een beperking die in de voorwaarden staat is dat de frituuruitbater geen terras mag plaatsen. Tot slot zou de duur van de concessie beperkt zijn tot vijf jaar maar dat werd op vraag van Groen verlengd tot tien jaar.. De oppositie is overtuigd dat het stadsbestuur in feite geen frituur wil op de Mark. Wat nog versterkt wordt omdat nu blijkt dat er geen nutsvoorzieningen aangelegd werden bij de renovatie van de Markt, in tegenstelling tot wat het schepencollege eerder beweerde. Als er toch een frituur zou komen dan draait de stadskas op voor het aanleggen van de nutsleidingen en dat zou zo'n 12 000 euro kosten. "Dit is een ultieme poging van Open Vld en CD&V om uit dit netelig te dossier te geraken", vidnt Jeanine Bellens (Sp.a).

"We hopen dat de interesse van de frituuruitbaters recht evenredig is met de animositeit rond dit dossier. Wij reiken de hand", reageert Liebaut op de kritiek.

DVR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio