"Hij behandelde haar als zijn dochter"

Hij behandelde haar als zijn dochter

"Hij behandelde haar als zijn dochter"

Print
In de documentaire 'Onze dochter heet Delphine', die gisterenavond werd uitgezonden op VIER, verbreekt barones Sybille de Selys Longchamps na meer dan veertig jaar het stilzwijgen en vertelt vrijuit over haar relatie met toenmalig prins Albert. "Ik hoop dat hij haar ooit als zijn dochter erkent, maar ik vrees er voor."

"Er ontbreekt iets, ook voor hem", zegt ze. "Het ergste voor een kind is niet weten wie je vader of je moeder is. Maar nog veel erger is dat hij of zij je niet wil erkennen als zoon of dochter."

Sybille de Selys Longchamps ontmoette Albert in de zomer van '66 in Athene waar haar vader ambassadeur was. "Op een avond nam hij me mee uit en verklaarde hij zijn liefde. Ik antwoordde dat ik zijn gevoelens niet deelde. Ik wilde geen miserie."

Een paar maanden later werden zij en haar man uitgenodigd op een feest en zat ze naast Albert aan tafel...

"Zorg dat die relatie stopt"

De romance heeft bijna twintig jaar geduurd. Dat kon omdat Paola toch niet vaak thuis was en hij veel reisde. Sybille ging op de duur zelfs mee op handelsmissie met de prins.

Industrieel Jacques Boël, de wettige echtgenoot van Sybille, werd op een gegeven moment bij koning Boudewijn ontboden. "Zorg dat die relatie tussen Albert en Sybille onmiddellijk stopt", kreeg hij te horen. Maar het vlammetje wakkerde telkens weer aan.

"Lief en bezorgd"

Toen Sybille bevallen was in Brussel, was Albert "op veilige afstand". Via een vriendin liet hij haar een groot boeket met rode rozen bezorgen. Hij zag Delphine voor het eerst in het Zoniënwoud. "Op ons geheime plekje. Ik had haar meegenomen in een mand", zegt ze.

Albert bekommerde zich om haar opvoeding en ze reisden met hun drietjes naar Corsica en Sardinië. "Hij behandelde haar als zijn dochter. Altijd heel lief en bezorgd."

Brieven

Sybille de Selys Longchamps vertelt ook over de brieven die ze van Albert kreeg, onder meer toen die met zijn gezin op vakantie was. "Het is de hel, de kinderen met hun moeder", schrijft hij.

"Ze behandelde Albert als een monster en schreeuwde zoals alleen een echte Italiaanse dat kan. Tegen hem, maar ook tegen de kinderen. Filip, Laurent en Astrid hebben een trieste jeugd gehad en groeiden op zonder veel liefde."

Lees vandaag meer in uw krant.

Lees ook:
"Koning Albert mag DNA-test weigeren, foto's bewijzen niets"
Koning Albert erkent vaderschap Delphine Boël niet

TG

MEEST RECENT