N-VA Turnhout: "Wij zijn geen dissidenten"

N-VA Turnhout: Wij zijn geen dissidenten

N-VA Turnhout: "Wij zijn geen dissidenten"

Print
Turnhout - De woordvoerder van de Turnhoutse N-VA-fractie heeft gereageerd op de berichtgeving rond de stemming van afgelopen maandag. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen het huidige bestuur. Ook zes van de elf N-VA-leden stemden tegen hun eigen partij. Turnhout is daardoor officieel onbestuurbaar.

Lees ook Burgemeester Brentjens: "Ze kunnen mijn kop niet zien"

"Wij zijn niet de dissidenten", zegt N-VA Turnhout in een persmededeling. De partij laat weten een "verkeerde keuze" te hebben gemaakt met de mandaten van burgemeester Erwin Brentjens en tweede schepen Willy Van Geirt. Laatstgenoemde wordt vooral zijn "ongelukkige" uitlatingen verweten die tegen de algemene partijstandpunten zouden indruisen. De grieven rond Brentjens liggen dan weer vooral bij "een gebrek aan coaching" en "het niet nakomen van afspraken".

Zowel Brentjens als Van Geirt werden ondertussen meermaals formeel verzocht om hun mandaat neer te leggen, aldus de partij. "Of hoe 8% van een fractie de resterende 92% voor het blok zet."

Wettelijk is er geen maatregel ingericht waarmee de partij Brentjens of Van Geirt zou kunnen dwingen hun mandaat neer te leggen. "Daardoor voelen wij ons genoodzaakt artikel 47bis van de nieuwe gemeentelijke wetgeving in te roepen en de stad onbestuurbaar te verklaren. [...] Wij willen alle medewerking verlenen aan de bemiddelingspoging van onze gouverneur, maar voor ons is er geen meerderheid meer mogelijk waarin de heren Van Geirt en Brentjens nog een uitvoerend mandaat bekleden."

De partij benadrukt dat ze willen blijven vasthouden aan het huidige model van elf leden in de gemeenteraad en dat Brentjens en Van Geirt nog steeds welkom zijn als leden.

Lees ook Chat vrijdag met Turnhouts burgemeester Erwin Brentjens

Foto Belga

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio