Chinese partijverantwoordelijke sterft tijdens foltering

Chinese partijverantwoordelijke sterft tijdens foltering

Chinese partijverantwoordelijke sterft tijdens foltering

Print
Een Chinese verantwoordelijke is om het leven gekomen tijdens een foltersessie waarin het de bedoeling was om hem mogelijke feiten van corruptie te doen bekennen. Dat bericht de Chinese pers woensdag.

Yu Qiyi, 42 jaar, werd met geweld uitgekleed en herhaaldelijk in een ijskoud bad gestopt omdat zijn ondervraging niet de verwachte resultaten opleverde, bericht de krant Jinghua Shibao. Zijn ondervragers zetten de foltersessie stop toen Yu zich niet langer bleek te verweren, aldus de krant, die een rapport citeert van het openbaar ministerie.

Yu Qiyi was een leidinggevende ingenieur in een overheidsbedrijf in Wenzhou (oosten van China). Zijn overlijden werd in het ziekenhuis vastgesteld, enkele uren nadat hij daar naartoe was gebracht. De zes ondervagers, onder wie vijf leden van de disciplinaire commissie van de Chinese Communistische Partij, worden beschuldigd van opzettelijke verwondingen en zullen voor het gerecht moeten verschijnen, aldus Jinghua Shibao.

De autopsie op het lichaam van Yu toont aan dat hij "vloeistoffen binnenkreeg" die tot longfalen en uiteindelijk tot zijn dood leidden, zo blijkt uit een medisch deskundigenonderzoek dat de krant kon inkijken.

De ingenieur werd opgesloten in maart en overleed in april. Hij werd verdacht van gesjoemel met een vastgoedcontract. De nieuwe leiders van communistisch China zijn vastberaden de corruptie aan te pakken in de overheidsadministratie en lanceerden een campagne die reikt tot in de hoogste tentakels van de macht.

Waarnemers stellen echter vast dat de operatie niet transparant gebeurt en dat ze meer te maken lijkt te hebben met een strijd tussen verschillende strekkingen. Bovendien worden de politie en andere veiligheidsdiensten regelmatig beschuldigd van folteringen om bekentenissen of informatie los te weken.

Belga
Archieffoto AP

MEEST RECENT