Ouders protesteren tegen boterhammentaks

Ouders protesteren tegen boterhammentaks

Ouders protesteren tegen boterhammentaks

Print
Mechelen - Een delegatie van de Facebookgroep 'Nee Bart, wij willen voor onze boterhammen 's middags niet betalen' trok dinsdagavond met de brooddoos in de hand naar de Mechelse gemeenteraad. De ouders en enkele lokale politici wilden zo hun ongenoegen over de 'boterhammentaks' kenbaar maken.
Met acht deelnemers stonden ze dinsdagavond voor de ingang van de stadhuis. De verontwaardigde ouders en afgevaardigden van de oppositie hoopten vooraf met hun signaal de meerderheid op andere ideeën te brengen over de bijdrage van 50 eurocent die ze moeten betalen wanneer kinderen 's middags op school hun boterhammen opeten.

De maatregelen zijn een gevolg van de zware besparingen bij de stad, die minstens 21 miljoen euro per jaar moet bezuinigen. Daardoor gaat de prijs voor de voor- en naschoolse opvang en voor de opvang op woensdagnamiddag van 50 cent per begonnen halfuur naar 75 cent. Het eerste halfuur voor en na de lessen moeten ouders niet betalen voor opvang.

Oppositiepartij sp.a trok tijdens de zitting meteen ten strijde tegen de boterhammentaks. Fractieleidster Caroline Gennez vindt het onaanvaardbaar dat het stadsbestuur op onderwijs en toezicht op kinderen wil besparen. "Vorig jaar werd er nog 420.000 euro uitgetrokken voor opvang op school. Nu is dat nog maar de helft. Voor Mechelen, dat zich als kinderstad wil profileren, is dat onaanvaardbaar. Dit is betreurenswaardig en schandelijk", stelt ze.

Schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA) reageert verbaasd. "We hebben wel degelijk overlegd met de verschillende schoolnetten", repliceert hij. "De middagopvang behoort nu eenmaal niet meer tot de onderwijstaak en kan dus niet meer gesubsidieerd worden. Overigens doen we in Mechelen al meer dan we zouden moeten. We zorgen voor een halfuur gratis opvang in plaats van een kwartier. Daarenboven hebben we nu voor uniformiteit gezorgd tussen alle scholen. In het vrije onderwijs was er al sprake van een dergelijke taks. Nu betaalt iedereen 50 cent."

De 'boterhammentaks' zal niet voor iedereen verplichte kost zijn. "Ouders die dat moeilijk kunnen betalen, zullen van sociale maatregelen kunnen genieten. We moedigen de netten aan om daaraan mee te doen. De kosten zijn ook fiscaal aftrekbaar", aldus Hendrickx.

NIGE, SVH

Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio