1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vorstenpaar woont Cavalcade bij samen met 60.000 bezoekers

In Mechelen is vandaag iets na 15 uur voor de tweede keer de Hanswijkcavalcade uitgegaan. Er waren naar schatting 60.000 kijklustigen, iets meer dan vorige week. Alle tribuneplaatsen waren lang van tevoren uitverkocht. Rond 18.30 uur was de Cavalcade afgelopen. Pas over 25 jaar, in 2038, zal ze weer door de Mechelse straten trekken.

drombouts

Eregasten koning Filip en koningin Mathilde zaten in de tribune bij onder meer burgemeester Bart Somers, minster van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, aartsbisschop Léonard, kardinaal Danneels en Antwerps gouverneur Cathy Berx. Het was het eerste officiële gezamenlijke uitje sinds 21 juli voor het koningspaar.

De andere eregasten, een 20-tal spelers van FC Walem, hadden plaatsgenomen op de tribune vlakbij het koningspaar. De spelers waren afgelopen donderdag betrokken bij een reddingsactie toen er brand uitbrak in rustoord Battenbroek in deelgemeente Walem. Dankzij hen is erger voorkomen.

De Hanswijkcavalcade is een religieus-historische stoet die maar eens om de 25 jaar plaatsvindt. De optocht wordt afgesloten met de Mechelse Ommegang, met onder andere het Ros Beiaard, de reuzen en enkele nieuwe figuren zoals de draak.

Traditie

Rond kwart voor drie zakten koning Filip en koningin Mathilde af naar het stadhuis, waar zij het Guldenboek signeerden. Daarna begroetten ze de rijen kijklustigen langs het parcours. De koningin kreeg bloemen overhandigd van Kaya Nobels, de kleindochter van schepen van Cultuur Frank Nobels (m+).

Het is een traditie dat de koning de Hanswijkcavalcade bijwoont. In 1938 bracht koning Leopold III zijn zoon Boudewijn en dochter Joséphine-Charlotte mee, in 1963 onderbrak koning Boudewijn er zijn vakantie voor en in 1988 kwam koningin Fabiola alleen omdat koning Boudewijn met rugklachten zat en op het laatste nippertje afhaakte.

Lees ook:SVH

Foto's SVH/Belga/Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER