1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ommegang keert al terug in 2017

De vernieuwde Mechelse Ommegang kon de voorbije twee zondagen op veel bijval rekenen van het publiek, en dat is het stadsbestuur niet ontgaan. Dat wil de wereldse stoet in de toekomst vaker door de straten van Mechelen laten trekken.

drombouts

Medewerkers en vrijwilligers van de Ommegang waren het er vorige week al over eens na de eerste Cavalcade. Het zou jammer zijn om de traditie opnieuw 25 jaar te laten doodbloeden. "Eigenlijk is dat een mythe heeft conservator Bart Stroobants van de stedelijke musea mij verteld. In 2000 ging de Ommegang bijvoorbeeld nog uit voor de Keizer Karelviering. De optocht vaker laten uitgaan moet kunnen, maar niet plat commercieel. De Ommegang is geen carnaval. Het moet gebeuren met respect voor de traditie", vertelt regisseur Michael De Cock. Zo wil hij ook vasthouden aan de 25-jaarlijkse traditie van de Cavalcade.

Schepen van Cultuur Frank Nobels (m+) zag de stoet twee keer, en is vastberaden. "De Ommegang elke bestuursperiode een keer organiseren, moet beslist kunnen", zegt hij. Nobels is ervan overtuigd dat een herhaling om de vijf jaar haalbaar is. Nobels: "Om de zes jaar zetten wij in onze stad een grote festiviteit op. Dat lijkt mij alvast een mooie gelegenheid om het Ros Beiaard en de reuzen nog eens van stal te halen. Zeker nu ze opnieuw worden gedragen."

Het volgende grote evenement is gepland in 2017. Dan viert de Dijlestad het feit dat 400 jaar geleden het gerechtshof zich vestigde in het Hof van Savoye, beter bekend als het paleis van Margareta van Oostenrijk. "Dat is meteen ook een gelegenheid om de Ommegang opnieuw te laten uitgaan", stelt de cultuurschepen.

SVH

Foto Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER