16-jarige Jessica mag voor dokter leren

16-jarige Jessica mag voor dokter leren

16-jarige Jessica mag voor dokter leren

Print
Jessica Rosenblum is slechts 16, maar behaalde een voldoende op het toelatingsexamen geneeskunde. Deze maand begint ze met haar studies. Op haar 25 hoopt ze aan de slag te zijn.

Bij het tweede toelatingsexamen geneeskunde slaagden in augustus slechts 18,3 procent van de deelnemers. Jessica Rosenblum behoort dus tot een minderheid. Dat ze een van de weinige zestienjarigen is die dit ooit klaarspeelde, maakt haar resultaat nog unieker.

De Antwerpse sloeg het derde middelbaar over en studeerde dus aan de Tachkemoni-school af op haar zestien. Een grote interesse in wetenschappen, de drang om mensen te helpen naar het voorbeeld van haar vader - een huisarts - maakten het voor haar al enkele jaren duidelijk dat ze de richting geneeskunde wilde volgen.

"Ik heb wel vakantie genomen deze zomer, maar had toch altijd mijn boeken bij. Thuis heb ik me nog meer voorbereid: studeren, voorbeeldvragen maken, teksten lezen… Ik was erg nerveus voor dit examen, en durfde achteraf niet zomaar geloven dat ik geslaagd was." Jessica wil niet, zoals haar vader, huisarts worden. "Ik zie mezelf eerder pediater of geneticus worden."

Professor Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie, bevestigt dat het verhaal van de Antwerpse uitzonderlijk is: van de 1023 leeftijdsgenoten die nog in het vijfde leerjaar zitten en toch al examen aflegden, haalden slechts 16 deelnemers het. Naast hen is Jessica, die pas op 29 december 17 wordt, wellicht de jongste.

Lees vandaag meer in uw krant.

SV

Foto Frederik Beyens

.

Nu in het nieuws