Gijs Vanhee nieuwe stadsartiest

Print

Gijs Vanhee nieuwe stadsartiest

Mechelen - De Mechelse gemeenteraad heeft dinsdagavond Gijs Vanhee (31) aangesteld als nieuwe stadsartiest. Hij treedt daarmee in de voetsporen van dichter Pat Donnez en muzikant Frank Vaganée.

Met de aanstelling van Gijs Vanhee maakt de stad een gedurfde en 'jonge' keuze. De Mechelaar die in binnen- en buitenland furore maakt met zijn graffiti-kunsten en designs van mutanten en kruisingen tussen vogels en vissen komt ook uit een totaal andere discipline dan zijn al even succesrijke voorgangers.

Hij wordt door sommigen trouwens 'de Jules Verne van de Mechelse street art scene' genoemd omdat hij de reuze muterende valk op de oude, inmiddels afgebroken directeurswoning van het CC in de Minderbroedersgang heeft geschilderd en reuze Koi's en gigantische octopussen tot leven brengt. Op de muur van het Provinciehuis in Antwerpen zette hij een 72 m hoge neerstortende vogel, maar zijn orderboek moet ondertussen uitpuilen van de opdrachten.

"Dat we voor iemand uit een andere richting zouden kiezen, was natuurlijk ook de bedoeling", zegt Frank Nobels, schepen voor cultuur (m+). "Pat Donnez kwam uit de literaire wereld, Frank Vaganée uit de muzikale. Nu hebben we op voorspraak van de stuurgroep die zich met het toekenning van de titel van stadsartiest bezig houdt voor een beeldend kunstenaar gekozen."

Ook Frank Vaganée zelf, die na tweeëneenhalf jaar stopt als stadsartiest, noemt Vanhee een prima keuze. De officiële overdracht is gepland op zondag 13 oktober. Vaganée en Vanhee werken daarvoor een gezamenlijk project uit.

www.gijsvanhee.be

Lees er alles over in de krant van woensdag.

PP, SVH

Foto's Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio