Berx: "Geen commentaar om kansen gaaf te houden"

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx heeft officieel nog geen opdracht gekregen om te bemiddelen in het bestuurloze Turnhout. "Maar wanneer ik die krijg, zal ik ook niet communiceren om de kans op slagen zo groot mogelijk te houden", verduidelijkt ze dinsdag.

jatimmermans

Ook op het kabinet van bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) was de officiële brief dinsdagochtend nog niet aangekomen. Eens dat gebeurt, treedt de vastgelegde procedure in werking waarbij de gouverneur als bemiddelaar wordt uitgestuurd.

Gouverneur Berx (foto) heeft nog geen contact gehad met de Turnhoutse meerderheid over de kwestie. Voorlopig was het enkel N-VA zelf, de partij die zes van haar elf gemeenteraadsleden het vertrouwen zag opzeggen, dat al intern bemiddelde.

Over de verwachte slaagkansen spreekt Berx zich niet uit. De oude meerderheid in het zadel houden lijkt echter moeilijk, aangezien de nationale partijleiding van N-VA intussen liet verstaan dat de "dissidenten" - weliswaar een meerderheid binnen de Turnhoutse N-VA-fractie - uit de partij zullen worden gezet.

Slaagt de bemiddelingsopdracht niet, dan kan de gemeenteraad op zoek naar een nieuwe burgemeester en dito schepencollege.

Lees ook: Turnhout onbestuurbaar na negatieve vertrouwensstemming

Belga

Archiefbeeld Photo News

MEER OVER Cathy Berx

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio