Ferrarisbos wordt ontruimd en gekapt

Het Ferrarisbos aan de Fotografielaan in Wilrijk wordt ontruimd. De actievoerders die al enkele weken het bos bezetten, worden door mensen van de lokale politie uit het bos gehaald. Het bos wordt ook al gekapt.

jatimmermans

Sinds begin juli bezetten milieuactivisten van Groenfront en groeNoord een bos dat eigendom is van transportbedrijf H. Essers. Volgens hen wil H. Essers het kappen om er een nieuw hoofdkantoor en magazijn te bouwen voor het afgebrande Veritasmagazijn.

Het Genkse bedrijf kreeg een kapvergunning om 1,74 van de 5,53 hectare bos te rooien. Milieuvereniging Natuurpunt ging daartegen in beroep, maar kreeg op 4 juli ongelijk van de Antwerpse provinciale deputatie.

"Deze ochtend omstreeks 7.00 uur werd ik wakker van het kappen van bomen," vertelt activist Fleur van den Bosch. "De politie is met zo'n 30 personen ter plaatse, en een tent hieronder is al platgegooid, ondanks dat ze ons vriendelijk vragen uit de bomen te komen. De straat is afgezet en de pers mag er ook niet bij."

"De wachttermijn voor de kapvergunning die door de firma H. Essers was aangevraagd, is verstreken", zegt Fons Bastiaenssens van de politie. "Dat wil zeggen dat het bedrijf wil beginnen kappen en dat de naar schatting zeven actievoerders het bos dus moeten verlaten. Ze hebben zich vastgeketend aan de bomen. Eén van hen is op dit moment bestuurlijk aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren."

Beroep

Volgens de actievoerders had milieuvereniging Natuurpunt nog tot 9 september de tijd om in beroep te gaan en zou het dat ook doen. Op 7 september zou nog volgens hen "de Vlaamse administratie komen vaststellen dat er een illegale weg werd aangelegd".

DVD/Belga

Foto & video BFM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio