Unesco eert Mechelse Ommegangsreuzen

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) viel zondagavond een grote eer te beurt. Uit de handen van Cécile Duvelle mocht hij het eerste Unesco-certificaat ontvangen.

Sven Van Haezendonck

Dat certificaat is het tastbare bewijs van de waarde van de Mechelse Ommegangsreuzen, die speciaal voor de Cavalcade van 2013 net als het Ros Beiaard werden gerestaureerd. De organisatie heeft de reuzen samen met andere exemplaren in België en Frankrijk enkele jaren geleden uitgeroepen tot belangrijke voorbeelden van immaterieel erfgoed. Ze werden opgenomen in een representatieve lijst.

In ons land is Mechelen trouwens een van de steden met het grootste aantal erkenningen voor werelderfgoed. Zo zijn ook de Sint-Romboutstoren en het onafgewerkte belfort van het stadhuis, en het Groot Begijnhof erkend als werelderfgoed. "Ik zal dit certificaat met veel trots in mijn bureau hangen, zodat elke bezoeker kan zien hoe een belangrijke en mooie historische stad Mechelen is", zegt Somers.

Nu de Vlaamse overheid nieuwe toeristische informatieborden langs de E19 plant, zal de Dijlestad haar werelderfgoed ook op dat bord uitspelen. Er komt een grote foto van de Grote Markt met zicht op de Sint-Romboutstoren op, hét symbool van de stad.

SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners