Inzet wielervrienden beloond met recordbedrag

Print
Herentals - Ze waren amper uitgebold, na hun 600 km-lange fietsvierdaagse door België, of initiatiefnemers Jan Van Nueten en Jeroen Lerouge maakten bekend dat de tocht 20.000 euro had opgebracht voor Move to Improve, een fonds voor kinderen met een aangeboren hersenafwijking.
Jeroen Lerouge, Jan Van Nueten en Jos Vervoort verwezenlijkten daarmee in crisistijden een huzarenstukje. "We hebben via sponsoring veel geld opgehaald, maar we hebben aan de organisatie van onze Tour weinig geld uitgegeven", lachte Jeroen Lerouge, die al aangaf dat in 2014 een volgende editie komt.

Van zere kuiten en zadelpijn werd zaterdagnamiddag bij de aankomst in Herentals niet meer gesproken. Het peloton van zo'n 80 deelnemers had er vier dagen fietsen onder professionele omkadering opzitten, begeleiding door motoren, kinesisten, volgwagens en dokters.

"De ontmoeting met onze peter Tom Boonen was een van de hoogtepunten. Met zijn hulp willen we ons project verder zetten. Tom nodigde ons trouwens uit om de cheque officieel aan dr. Molenaers te overhandigen wanneer hij aan het Zilvermeer in Mol de 'Boonen and Friends Cyclocross' organiseert", zegt Jan Van Nueten. "Terugkijkend ben ik vooral blij dat iedereen er zo hard van genoten heeft en natuurlijk dat er geen ongevallen gebeurd zijn. We werden onderweg een grote vriendengroep. Dat maakt dat we er zelf ook veel plezier aan beleefden".

Belgische wegen

De deelnemers kregen een memorabel parcours onder de wielen, maar konden tijdens hun vierdaagse ook ervaren hoe slecht het Belgische wegennet er vaak aan toe is. Vlaanderen en Wallonië lijken met elkaar te wedijveren in een competitie omtrent het meest putten en scheuren in hun landelijke wegen. "Ik ben een paar weken op verlof geweest in Frankrijk om er in de bergen te gaan trainen, en daar zie je amper een gat in de weg. Hier is het constant opletten om niet te verongelukken", aldus een tourfietser.

Het peloton, dat op de slotdag ook nog eens zowat alle bulten van het Hageland onder de wielen kreeg, telde nogal wat bekende Kempenaars, waaronder ook Ludo Dierckxsens, die zich niet te beroerd voelde om de lastigste Ardense hellingen regelmatig een duwtje te geven aan diegenen die in de staart van het peloton het hardst afzagen, een nobele taak waarvan ook veldrijder Bart Wellens zich tijdens de rit van Houffalize naar Diegem voortreffelijk van kweet.

Mont Ventoux

In de kliniek van Pellenberg zal prof. dr. Guy Molenaers met de opbrengst een opstelling uitbouwen waarbij zijn jonge patiënten gefilmd worden terwijl ze op een hometrainer revalideren na een zoveelste operatie. De beelden worden life geprojecteerd op een scherm, waarbij de patiënten zichzelf de Ventoux zien op fietsen. "Die aanpak verhoogt hun motivatie. Vaak moeten ze zo lang revalideren dat hun bereidheid om te blijven bewegen, wegzakt en ze stoppen met fietsen zodra de kinesist zijn rug draait", zegt kinesiste Katrien Fagard, de rechterhand van dr. Molenaers. "Dit helpt ze om sneller te revalideren. Het is fantastisch wat organisatoren en deelnemers gedaan hebben."

Marc HELSEN

Foto Louis Verbraeken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio