1 / 2

Smet: "Geen probleem met Marokkaanse school"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) begrijpt de commotie niet rond de eerste "Marokkaanse school" die maandag de deuren opent in Borgerhout. "Als het een moslimschool was, zou ik daar een zeer groot probleem mee hebben", zei hij zondag in De Zevende Dag. "Maar dat is het dus niet."

jatimmermans

Dit schooljaar opent in Borgerhout Iqra, een eerste "Marokkaanse school". De school mikt op kinderen uit de buurt, die in hoofdzaak van Marokkaanse origine zijn. "Maar iedereen is welkom", benadrukte initiatiefnemer Mohamed Chakkar zondag opnieuw.

Minister Smet ziet alvast geen graten in het project. Met Freinet- en andere methodescholen gebeurt net hetzelfde, argumenteert hij. "We hebben vrijheid van onderwijs, dat is een grote sterkte."

"Positief"

Wat Smet niet zou zinnen, is een "moslimschool". "Daar zou ik een zeer groot probleem mee hebben, omdat je dan kinderen gaat verenigen rond een godsdienst en ze wellicht eng-godsdienstig gaat opvoeden. Maar dat is hier dus niet het geval", klonk het. "Zolang het een open project is, dat de juiste klemtonen legt en zich inschrijft in het globale landschap", lijkt het Smet "positief".

De minister moet immers erkennen dat het Vlaamse onderwijs er onvoldoende in slaagt de achterstand bij kinderen van allochtone origine weg te werken. Ook de topvrouw van het katholiek onderwijs, Mieke Van Hecke, geeft dat toe. Contact en vertrouwen tussen school en ouders blijft erg moeilijk, hoewel dat net zeer belangrijk is. Iqra kan daar een antwoord op zijn, klonk het nog.

Belga

Foto Belga

MEER OVER Pascal Smet

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio