Minister Schauvliege bezoekt bloemencorso van Sint-Gillis

In Sint-Gillis (Dendermonde) heeft Vlaams minister Joke Schauvliege, onder meer bevoegd voor Cultuur, zondag een bezoek gebracht aan de 63ste bloemencorso. Begin juli voegde de minister vijf Vlaamse bloemencorso's toe aan de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

jatimmermans

De wagenbouwers van de 63ste editie van de bloemencorso van Sint-Gillis werkten dit jaar rond het thema 'The Sound of Musical'. De acht rijkelijk versierde corsowagens werden in de stoet voorafgegaan door een kinder- en jeugdcorso, en afgewisseld door fanfares, dansgroepen, vendeliers, vuurspuwers en straatartiesten. De praalwagens zijn van zondagavond 21.30 u tot maandag 14.30 u te zien op de Grote Markt van Dendermonde.

Op advies van de expertencommissie 'Immateriaal Cultureel Erfgoed', plaatste minister Schauvliege begin juli de bloemencorso's van Sint-Gillis (Dendermonde), Loenhout, Blankenberge, Ternat en de Kleine Bloemenstoet van Wommelgem op de "Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed". Die inventaris bevat ondertussen 37 tradities, fenomenen of gewoonten die een gemeenschap of groep overgeërfd heeft en die ze belangrijk vindt om door te geven aan toekomstige generaties.

"Het gezamenlijk dossier van de Bloemencorso's was sterk en werd gedragen door een erg grote erfgoedgemeenschap", motiveerde minister Schauvliege haar beslissing. "De opname op de Inventaris is een erkenning voor de vele corsogroepen, de bloemenstekers en organisatoren in de vijf gemeenten. Door aanwezig te zijn in Sint-Gillis wil ik als minister graag mijn waardering voor al die honderden vrijwilligers benadrukken. Dat ook veel jongeren die bloemencorsotraditie willen voortzetten, bewijst de kracht van dit erfgoed."

Belga

Foto Geert De Rycke

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio