Hanswijkcavalcade 2013 is afgelopen

De Hanswijkcavalcade 2013 is voorbij. Tijdens twee edities werkten meer dan 3.000 vrijwilligers mee aan een Cavalcade die het kerkelijke en het stedelijke in Mechelen verbindt. Daarnaast waren ook heel wat veiligheidsmensen in de weer. Pas over 25 jaar, in 2038, zal de Cavalcade weer door de Mechelse straten trekken. Eregasten zondag waren koning Filip en koningin Mathilde. Het was hun eerste officiële gezamenlijke uitje sinds 21 juli.

drombouts

De beide edities van de Hanswijkcavalcade 2013 zijn zonder incidenten verlopen. De organisatie kijkt positief terug op het hele gebeuren en denkt al aan de toekomst. De vele voorbereidingen om de uittocht tot een mooi spektakel te maken, zijn een basis voor de toekomst. "Vooral voor het processiegedeelte is de 25-jaarlijkse Cavalcade een mooie reden om kostuums en praalwagens volledig te vernieuwen", vertelt Guido Knops, voorzitter van het overlegcomité van de Hanswijkcavalcade.

"Volgend jaar in mei trekt de Hanswijkprocessie alweer door de stad en deze Cavalcade heeft de lijnen uitgetekend voor de komende 24 Hanswijkprocessies. Eén van de opmerkingen die we kregen, was dat de vrijwilligers soms moeilijk te verstaan waren. Mogelijk wordt bekeken of er in de toekomst met microfoons en versterkers wordt gewerkt. Maar de jaarlijkse Hanswijkprocessie is veel kleiner dan deze Cavalcade en uiteindelijk halen microfoons een deel van de charme van zo'n processie weg."

Het Ommegang-gedeelte wordt normaal gezien wel pas binnen 25 jaar herhaald. "Daar moet eens goed over nagedacht worden", zegt Knops. "Natuurlijk heb je met een voorstelling om de 25 jaar de magie van het uitzonderlijke, maar er is wel veel tijd en werk ingekropen om onder andere de nieuwe draak, walvis, wereldbol meteen voor 25 jaar weer in een loods te leggen. De erfgoedcel van de stad moet eens bekijken of daar niets aan te doen valt."

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen