Sp.a-kamerlid vraagt dat België leert van Obama en Cameron in zaak-Syrië

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen pleit zondag opnieuw voor een medebeslissingsrecht voor het parlement over Belgische militaire operaties in het buitenland, nu zowel de Amerikaanse president Barack Obama als de Britse premier David Cameron een interventie in Syrië van parlementair groen licht laat afhangen.

mceulemans

Van der Maelen pleit al jaren voor een parlementair medebeslissingsrecht over buitenlandse operaties. Volgens hem staan onder meer CD&V en MR - de partijen van minister van Defensie Pieter De Crem en diens collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders - daarbij op de rem.

Medebeslissing parlement

"Beide ministers, die bekendstaan om hun pro-Atlantische visies, kan het de voorbije week toch niet ontgaan zijn dat én in de Verenigde Staten én bij hun trouwste bondgenoot in het Verenigd Koninkrijk president Obama en premier Cameron wel medebeslissingsrecht geven aan hun parlement", merkt de socialist nu fijntjes op.

Van der Maelen benadrukt dat beslissingen over buitenlandse operaties een groot politiek en maatschappelijk belang hebben. "Zo groot zelfs dat ze noodzakelijkerwijs de sterkst mogelijke democratische legitimiteit vereisen: een instemming van het parlement".

Steun voor wetsvoorstel

De sp.a'er hoopt nu voldoende steun te vinden voor zijn wetsvoorstel uit 2010, dat een vereiste instemming van de wetgevende Kamers voor deelname aan of verlenging van militaire operaties in het buitenland grondwettelijk verankert.

In de VS beschikt het Congres over de bevoegdheid om "de oorlog te verklaren". De laatste keer dat dit gebeurde, was echter bij de Tweede Wereldoorlog. Nadien vermeden presidenten simpelweg de term "oorlog" om op eigen houtje militaire interventies te lanceren.

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER