1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Elf mensen naar ziekenhuis na brand in rusthuis

Bij een brand in rusthuis Battenbroek in Walem (Mechelen) zijn donderdagavond vier kamers verwoest. Elf mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis met rookintoxicatie, waarvan er aanvankelijk twee in kritieke toestand verkeerden. In de loop van de nacht was er nog één persoon kritiek, een man uit Sint-Katelijne-Waver.

Sven Van Haezendonck

Ook vier politieagenten raakten licht bevangen door de rook en werden overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis voor zuurstoftherapie. Zij konden rond middernacht het ziekenhuis verlaten. Met de hulp van de spelers van FC Walem werden 62 senioren van het getroffen rusthuis in veiligheid gebracht. De brand brak uit omstreeks 22u15 en was een uur later onder controle.

De brandweer van Mechelen kreeg versterking van collega's uit Duffel en Willebroek, en ook de eerste fase van het rampenplan werd afgekondigd. Daardoor rukten alle beschikbare ziekenwagens uit de ruime regio uit.

36 bewoners kunnen terecht in een nieuw woonzorgcentrum van de Emmaüsgroep in Zoersel. Vier kregen tijdelijk onderdak in het OCMW-rusthuis Lisdotte, elf anderen werden overgebracht naar het Hof van Egmont. De bewoners van de 36 serviceflats in de andere vleugel kunnen blijven.

De brand ontstond in een kamer en verspreidde zich via het dak naar zeven andere kamers. Op de tweede verdieping zijn vier kamers volledig vernield en op de eerste verdieping en op het gelijkvloers is veel waterschade. Het hele gebouw is onbewoonbaar verklaard, aldus de brandweer. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar kwaad opzet wordt uitgesloten.

Voetbalhelden

De hulpdiensten kregen hulp van een 35-tal spelers van FC Walem, zowel veteranen als leden van de eerste ploeg. Ze zaten na hun training iets te drinken in de kantine toen er om hulp werd geroepen. Vijfendertig mensen haastten zich naar de plek van de brand. Mede dankzij hun inzet is erger voorkomen. "De tweede verdieping stond al vol rook toen wij de mensen er weghaalden", vertelt een van hen.

Lees ook: Helden van Walem eregasten op Cavalcade

Bezorgde familieleden of vrienden van de bewoners van het rusthuis kunnen contact opnemen met het noodnummer 03 286 93 06.

SVH, LDN Foto BFM, SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners