Food

Hoe maak je limonade?

Print

Hoe maak je limonade?

Limonade bestaat uit verschillende bestanddelen. Het begint natuurlijk met water. Mineraalwater bevat verschillende mineralen, zoals calcium (goed voor de beenderen), magnesium (geeft energie) en fluor (goed voor de tanden). Voor goedkopere limonades wordt bronwater of kraantjeswater gebruikt, waar bijna geen mineralen inzitten.

Om limonade te maken heb je vruchtensappen nodig, afkomstig van echt fruit. Zit er minstens 10 % vruchtensappen in, dan mag je over limonade met vruchtensappen spreken en mag je de vrucht op het etiket afbeelden. Dat is bv. het geval met Fanta. Zit er minder dan 10 % in, dan wordt er gesproken over limonade met vruchtenextracten en mag de vrucht niet op het etiket staan.

Om de limonade een lekkere fruitsmaak te geven, worden er vruchtenaroma's gebruikt. Bij de duurdere limonades worden die smaakstoffen gemaakt van echt fruit. Zo wordt er bv. olie gehaald uit de schillen van sinaasappelen of citroenen. Die olie zorgt dan voor de smaak. Bij de goedkopere limonades worden smaakstoffen kunstmatig nagemaakt.

Limonade moet natuurlijk zoet zijn. Daarom wordt er suiker aan toegevoegd. Meestal gebruiken ze echte suiker. Bahalve voor de light limonades. Daarvoor worden kunstmatige zoetstoffen gebruikt, of tegenwoordig steeds vaker stevia. Limonade mag natuurlijk niet naar suikerwater smaken, hij moet ook een tikkeltje bitter zijn. Daarom wordt er meestal citroenzuur aan toegevoegd.

De kleur is ook belangrijk. Daarom worden er kleurstoffen gebruikt, behalve in witte limonade. Soms worden er natuurlijke kleurstoffen gebruikt, bv. van wortelen of bieten. Voor goedkopere limonades gebruiken ze kunstmatige kleurstoffen. Om Coca-Cola bruin te kleuren gebruiken ze caramel, gebrande suiker dus.

Heel veel voedingsproducten verouderen snel. Daarom worden er 'anti-oxydantia' aan toegevoegd. Simpel gezegd zijn dat Vitamines C die ervoor moeten zorgen dat de limonade naar limonade blijft smaken, en dat hij niet een vies bruin kleurtje krijgt.

Om te zorgen dat limonade langer dan een paar weken goed blijft, worden er bewaarmiddelen aan toegevoegd. Dankzij die bewaarmiddelen blijven grote flessen limonade minstens 9 maanden goed. Dat je limonade niet jarenlang kunt bewaren, heeft een vreemde reden. Limonade zit meestal in plastic flessen. Nu zou je denken dat die flessen helemaal luchtdicht zijn, maar dat is gek genoeg niet het geval. In het plastic zitten namelijk piepkleine gaatjes, die je alleen met een microscoop kunt zien. Door die gaatjes ontsnapt een beetje lucht. Dat gebeurt natuurlijk heel langzaam, maar toch. Na ongeveer 9 maanden vindt de fabrikant dat het genoeg is geweest en de houdbaarheidsdatum voorbij is.

Maak zelf limonade!

Limonade kun je natuurlijk ook nog altijd gewoon zelf maken. Hier vind je twee receptjes, één voor citroenlimonade en een tweede voor muntthee-limonade.

Citroenlimonade: snij vier goed geschrobde citroenen (zonder ze te schillen) in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe ze in een grote pot, giet er 1 liter kokend water over, en roer stevig door. Laat het mengsel precies 10 minuten staan, en giet het geheel door een fijne zeef. Probeer niet om de stukjes citroen nog eens extra uit te persen, de limonade wordt er echt niet beter van. Roer dan 175 gram suiker door de nog warme, gefilterde limonade tot alle suiker is opgelost. Laat afkoelen in de koelkast, vul naar eigen smaak de citroenoplossing aan met water. Wil je priklimonade, gebruik dan bruisend bronwater!

Voor muntlimonade maak je sterke muntthee, die je in de koelkast laat afkoelen. Doe er vervolgens citroensap en suiker bij naar smaak, en je hebt een verfrissende limonade-ijsthee.

Hoe lang bestaat limonade al?

Limonade is al minstens driehonderd jaar oud. De Italianen waren de eerste bekende limonadedrinkers. Niet de limonade zoals we die nu kennen, wel een mengsel van water, suiker en citroensap. Citroen in het Italiaans is trouwens limone. Nu weet je meteen waar de limonade z'n naam vandaan heeft.

De eerste frisdrank met prik en fruitsmaak is een Amerikaanse uitvinding uit 1807. Limonade-light, daarvoor moet je wachten tot in 1952. Toen bracht de firma Kirsch uit New York limonade op de markt zonder suiker, maar met een kunstmatige zoetstof waar je niet dik van wordt. Limonade in blikjes met een ringetje verscheen voor het eerst in Engeland in 1966. Het lichte aluminiumblikje lag pas negen jaar later in de Engelse winkels, in 1975.

GvA / Photo News

NIET TE MISSEN