Hoe maak je lindethee?

In de examentijd kregen we als student van ons grootmoeder altijd te horen dat we maar een goeie tas lindethee moesten drinken, dan zouden we wel lekker slapen. Maar wanneer precies moet je plukken? En wat moet je doen met die bloesems?

wverhaert

Het 'Bomenboek' van Daniëlle Houbrechts zet er een boompje over op. De beste periode om lindebloesems te plukken, is als de bloemen op openspringen staan. Hier en daar mag al een bloempje open zijn, maar de meeste bolletjes zijn toch best nog gesloten als je ze plukt. De schutblaadjes mag je rustig meeplukken.

Na het plukken moet je de bloesems drogen op een warme, donkere plaats. De thee is goed als hij sprok (poederdroog) aanvoelt. Je bewaart hem achteraf best op een droge plaats.

Als je een pluk van dat kruid in je kop doet, er een schijfje citroen oplegt, en er kokend water overgiet, heb je binnen enkele minuten een geurige lindethee.

Siroop

Maar lindethee is niet het enige. Je kan ook lindesiroop en lindesla maken. Voor lindesiroop kook je 1 liter water, waarin je 500 gram fijne witte suiker oplost. Intussen vul je een grote 2-literpot met lindebloesems die je goed aandrukt. Daarover giet je dan je siroop en je laat het geheel een nachtje staan. 's Anderendaags pers je alles door een 'neteldoek' en druk je het goed uit. Het aroma van de bloesems moet in het vocht. Dan breng je het even aan de kook en vult er je glazen potten mee. Na afkoeling heb je een heerlijke siroop.

Voor lindesla voeg je gewoon wat lindebloesems en lindebladeren toe aan de sla. Als de bladeren te taai zijn, kan je ze ook klaarmaken als spinazie. De linde geeft je sla een lekker aroma.

Photo News

MEER OVER Eten & Drinken