100-centrales sturen niet altijd meest dichtsbijzijnde ambulance

100-centrales sturen niet altijd meest dichtsbijzijnde ambulance

100-centrales sturen niet altijd meest dichtsbijzijnde ambulance

Print
Hulpcentrales sturen niet altijd de dichtsbijgelegen hulpdiensten ter plekke. Het computersysteed CAD-Astrid moet daar nochtans voor zorgen. Vaak loopt dat mis en hulpdiensten klagen dat ze tientallen kilometers verder moeten rijden, terwijl andere collega's dichter in de buurt zijn.
Dat schrijft De Standaard.

Spoedarts Dirk Wynsberghe van het AZ Sint-Lucas zegt in de krant dat zijn team een derde van de oproepen verliest. "Het systeem geeft blijkbaar aan dat heel het gebied rond ons ziekenhuis zone 20 is. Het systeem gaat er dus van uit dat onze ambulance daar 20 km per uur rijdt en berekent dezelfde tijd als een fietser", klinkt het. Het systeem kiest dan voor een andere ambulance, waardoor er kostbare tijd verloren gaat.

Probleemregio's

Het zijn vooral Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen die hun beklag doen over het computersysteem. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet ontving al een brief van de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé om de problematiek aan te pakken. Zijn collega in Oost-Vlaanderen Jan Briers stelt vast dat het in zijn provincie minder erg gesteld is. Vlaams-Brabant klaagt niet over het systeem. Antwerpen wacht wil dat het systeem eerst op punt staat alvorens het in te voeren.

MCe, archieffoto
MEEST RECENT