Britten gaan duizenden dassen afmaken uit vrees voor tbc

Uit vrees voor de overdracht van de ziekteverwekker tuberculose op slachtvee zullen in Groot-Brittannië duizenden dassen afgeschoten worden. De jacht op de ongeveer 5.000 dassen is in het Engelse graafschap Somerset reeds begonnen, in Gloucestershire start ze deze week. Dat deelde de Britse boerenbond dinsdag mee.

mceulemans

Omdat de dieren tbc op runderen kunnen overdragen, zullen tijdens een gecontroleerde schietpartij zes weken lang dassen doodgeschoten worden om de uitbreiding van de epidemie in te dijken. Indien de actie succesvol blijkt, kan ze tot heel Engeland uitgebreid worden.

Belang voor sector

"Dit is een belangrijke stap, niet alleen voor de veeboeren, maar de hele landbouwsector", schreef Peter Kendall, voorzitter van de Nationale Boerenbond, dinsdag in een brief aan de leden. De Britse minister van Milieu Owen Paterson verklaarde dat de methode in Ierland al succesvol is gebleken. "Daar is een beduidend grote terugloop van de ziekte".

Tegenstanders van de dassenjacht protesteren onder andere met nachtwakes en omschrijven de plannen als inefficiënt en ethisch problematisch

Belga, archieffoto