1 / 10
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Cavalcade loopt op wieltjes

De eerste optocht van de Hanswijkcavalcade en de Ommegang was een succes. Maar liefst 55.000 bezoekers vonden hun weg naar Mechelen en de weergoden waren de optocht gunstig gezind. De organisatie hoopt volgende week op een even groot succes.

fvranckx

Het was 25 jaar geleden dat de Hanswijkcavalcade nog eens uitging, dus waren de verwachtingen hooggespannen. Even dreigde het weer roet in het eten te gooien, maar op het laatste nippertje bleef de regen uit. Een opsteker voor de 55.000 bezoekers en de 2300 figuranten. "Het weer was fantastisch en ook de sfeer onder de toeschouwers was geweldig", zegt Lieve Jaspaert van Uit in Mechelen. "Alle tribuneplaatsen waren uitverkocht. Overal weerklonk enthousiast applaus en de gezichten oogden bijzonder blij. Volgende zondag hopen we op minstens evenveel toeschouwers."

Buitenlanders

De Cavalcade kon ook op heel wat buitenlandse interesse rekenen. "We hebben enorm veel Spanjaarden over de vloer gekregen die speciaal voor de processie naar Mechelen waren afgezakt", zegt Jaspaert. "Zij hebben in hun land ook een echte processiecultuur. Maar er waren ook heel wat Nederlandse bezoekers."

Toch ziet Jaspaert nog één klein minpuntje. "De gaten tussen de acts en wagens van de Ommegang waren af en toe nog te groot. Het is moeilijk om twee stoeten met een uniek karakter en een eigen ritme naadloos op elkaar te doen aansluiten. Zeker op de Van Benedenlaan was er een probleem. Daar zullen we vanuit de regie volgende zondag nauwlettender op toezien. Hoe we dat concreet gaan aanpakken, zullen we deze week nog beslissen."

Ros Beiaard

Een van de hoogtepunten zondag was het Ros Beiaard. De topattractie in de Ommegang droeg voor het eerst in de geschiedenis vier heemskinderen van allochtone afkomst op zijn rug. De broertjes Adikti -Lucas (6), Samuel (8), Jacob (12) en Michel (13) - werden alle vier in Mechelen geboren, maar zijn van Assyrische afkomst.

Na een optocht die meer dan vier uur duurde, stegen de jongens rond zeven uur afgepeigerd af van het Ros. Om de vermoeidheid te bestrijden en de pijn te verzachten, brachten de broers de afgelopen weken geregeld een bezoekje aan de kinesist. "En die oefeningen hebben zeker geholpen", menen ze. "We moesten onder meer onze benen krommen, zoals we dat rond het paard zouden doen, en tien seconden volhouden."

Na afloop van de stoet hadden de jongens toch hier en daar wat last van kwaaltjes. "Onze voeten doen pijn door die ongemakkelijke houding en onze armen voelen zwaar aan van het zwaaien, maar het was de moeite waard. Het publiek reageerde bijzonder positief. We hebben heel veel applaus gekregen."

Trots

De politie moest slechts één incidentje oplossen tijdens de Cvalcade: een vrouw die enkele gauwdiefstallen had gepleegd, werd opgepakt. Ook de vrijwilligers van het Rode Kruis, deden slechts twee interventies: één bezoeker kreeg een appelflauwte, een andere verstuikte zijn enkel.

Waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA) is tevreden. "We hadden het niet beter kunnen wensen. Ik ben trots op iedereen die hier aan heeft meegewerkt." Voor Hendrickx was de Cavalcade net iets specialer aan dan anders. "Ik was er 25 jaar geleden ook bij, maar vandaag mag ik gastheer zijn. Dat is toch heel speciaal. Ik mag tienduizenden mensen verwelkomen voor dit evenement. Toch komt er ook enorm veel bij kijken en draag ik een grote verantwoordelijkheid."

Filip en Mathilde

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die zijn eerste Hanswijkcavalcade meemaakte, is vol bewondering. "Het is echt een heel mooi spektakel", zegt hij. "Prachtige kostuums, zeer mooie praalwagens en de verhalen zijn zeer goed gebracht. Ik raad iedereen die er vandaag niet bij was, aan om volgende week alsnog te komen."

De Cavalcade trekt zondag weer uit. Dan zitten koning Filip, koningin Mathilde, minster Didier Reynders (MR), aartsbisschop Léonard en kardinaal Danneels in de eretribune.

NICHOLAS GEERAERTS

Foto's Patrick Hattori/Gil Plaquet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER