1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Organisatie stuurt volgende Cavalcade bij

De organisatie van de Cavalcade en de Mechelse Ommegang komt vandaag samen voor een evaluatie van de eerste optocht. Er komen aanpassingen. Dat de stoet geregeld in stukken viel, was de meest voorkomende kritiek bij het publiek. Unaniem lovend waren de toeschouwers over de prachtige afwerking van wagens en kostuums.

Sven Van Haezendonck

De opkomst was met 55.000 bezoekers een succes. "Het is fijn vast te stellen dat onze Cavalcade zoveel volk op de been heeft gebracht. We doen ons best om tegen volgende zondag nog een en ander aan te passen. Je mag niet vergeten dat het heel moeilijk is om zo'n stoet op gang te houden. De eerste optocht heeft meteen ook de impact van een grote try-out", vertelt Guido Knops, voorzitter van het overlegcomité.

Langdradig

Alles samen heeft de hele stoet zondag 4,5 uren geduurd. "En dat is lang, maar het is ook niet altijd gemakkelijk om al die groepen in de hand te houden. Op een gegeven moment wilden de paarden die wagen van de Grote Raad trokken niet meer vooruit. Wat de menner ook deed, hij kreeg er geen beweging in", vertelt Knops. Coördinator Frieda Van Vaeck erkent dat er geregeld problemen waren met de trekpaarden die niet meer vooruit wilden. "Dat is tegen de gewoonte in. Ik vermoed dat het weer er misschien iets mee te maken heeft dat ze onrustiger waren. Paarden zijn ook bang als ze door de smalle straten van de stad moeten", zegt ze. Van Vaeck is tevreden over de Cavalcade. "Ik heb van veel mensen lovende commentaren gekregen over onze nieuwe kostuums en praalwagens", stelt Frieda.

Onverstaanbaar

Punt van kritiek was dat sommige figuranten moeilijk of niet verstaanbaar waren. "Dat is eigen aan een Cavalcade. Je werkt met amateurs. Tachtig procent heeft geen toneelervaring, maar ik ben al die mensen dankbaar dat ze meedoen", reageert Frieda Van Vaeck. Is stemversterking dan een optie? "Ik ben daar eerlijk gezegd niet voor te vinden. Ik ga niet zeggen dat het er nooit van komt. Maar ik heb het tijdens andere processies ook al gezien: met oortjes en microfoons verliest de voorstelling toch een groot stuk van zijn charme", meent ze.

Meesterlijk

Het grote gat dat tussen de Cavalcade en de Ommegang is gevallen, is ook Ommegang-regisseur Michael De Cock niet ontgaan. "Heel wat mensen gingen al naar huis", merkt hij op. Daardoor hebben ze een heel mooi spektakel gemist, want de Mechelse Ommegang heeft zonder enige twijfel de Cavalcade mee gemaakt. Onder andere dankzij de reuzendans met de kinderen en de broertjes Adikti op het Ros Beiaard. Ronduit meesterlijk waren de acts rond de figuren die Paul Contryn van De Maan speciaal voor de stoet heeft gemaakt. Zijn vuurspuwende draak en zijn water spuitende walvis maakten op veel toeschouwers indruk. "Wat mij ontroerde, waren de reacties van de mensen langs het parcours en zelfs heel wat die me kwamen bedanken", zegt de regisseur.

Meer info op www.cavalcade.be

SVH Foto Gil Plaquet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER