Britse leger bereidt noodplan voor interventie in Syrië voor

Het Britse leger werkt aan noodplannen voor een interventie in Syrië nadat daar mogelijk scheikundige wapens zijn ingezet, zo heeft de Britse regering dinsdag bekendgemaakt.

tmas

Premier David Cameron zal morgen/woensdag een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad voorzitten. Vandaag/dinsdag praat hij met minister van Buitenlandse Zaken William Hague, aldus de commerciële zender Sky.

Naar verwachting zal de regering het parlement voortijdig terugroepen uit zomerreces.

Volgens de BBC hebben parlementsleden van alle partijen gevraagd te worden geconsulteerd. De regering heeft echter niet de plicht toestemming van het parlement te krijgen voor een inzet van Britse troepen.

Vicepremier Nick Clegg heeft een bezoek aan Afghanistan afgezegd, aldus de Britse openbare omroep.

Volgens SkyNews lijkt een gerapporteerde "build-up" van gevechtsvliegtuigen op de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus te suggereren dat de planning voor een interventie al in een fase van ontwikkeling zit.

Londen acht het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor een mogelijke aanval met gifgas vorige week op door rebellen gecontroleerd gebied in de buurt van de hoofdstad Damascus. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft gezegd dat er voor een militair ingrijpen geen unaniem fiat van de VN-Veiligheidsraad nodig is.

Belga Archieffoto: premier David Cameron