Ligt gestolen iPad in Poolse ambassade?

Een op zich banale inbraak in Dilbeek heeft de Poolse ambassade in ons land in verlegenheid gebracht. Het gps-spoor van gestolen Apple-toestellen lijkt naar de ambassade te wijzen, maar hoe nauwkeurig is die techniek?

fvranckx

Het merkwaardige verhaal begon vorige week vrijdag, toen Kenny Buyck (31) en zijn partner Elke Heylens (31) de akelige vaststelling deden dat in hun huis in Dilbeek was ingebroken. “Ze hebben een MacBook Pro-computer van Apple meegenomen, een iPad en 400 euro cash. En de nieuwe boekentas van onze zoon om de spullen in te stoppen.”

Maar helemaal verdwenen waren de Apple-toestellen niet. Zo is Kenny ingeschreven op de computertoepassing van Apple die via gps-technologie verloren of gestolen toestellen opspoort. Vrijdag nog kreeg hij een exacte locatie via internet: de Horizonlaan 18 in Sint-Pieters-Woluwe. De lokale politie daar werkte mee en samen met twee agenten begaf Kenny zich naar het bewuste adres.

“Maar daar bleek een afdeling van de ambassade van Polen te zijn. De agenten zeiden meteen dat ambassades officieel buitenlands territorium zijn, waar ze dus geen bevoegdheid hebben.” De Belgische FOD Buitenlandse Zaken, bevoegd voor alles wat ambassades aangaat, beloofde in het weekend om de zaak te onderzoeken. “Maar we horen nu van de politie dat het niet absoluut vaststaat dat de spullen zich op dat adres bevonden”, zegt woordvoerder Joren Vandeweyer.

DH, foto Geert TRESIGNIE

MEER OVER iPad