Justitie niet te spreken over ‘sportwapen’ uzi

Voortaan kan iedereen een vergunning krijgen voor een pistoolmitrailleur uzi. Dat wapen werd vroeger door de rijkswacht gebruikt, maar nu kan het als sportwapen worden ingeschreven.

drombouts

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) is niet te spreken over de uzi-vergunning in ons land. Maar ze moet zich schikken naar een verslag van de auditeur van de Raad van State. Een wapenliefhebber uit Dendermonde kreeg daarin begin deze maand gelijk toen die vier wapens voor sportieve en recreatieve doeleinden had gekocht maar in eerste instantie geen vergunning kreeg voor de uzi.

Bende van Nijvel

Wim De Ridder is jarenlang rijkswachter geweest. “Naast ons handvuurwapen hadden we een uzi in de combi liggen voor het geval we geconfronteerd werden met zwaar banditisme. In de periode van de overvallen van de Bende van Nijvel gingen we nooit zonder uzi op patrouille."

"Het is een halfautomatisch wapen, maar daarom niet minder dodelijk dan een volautomatisch geweer”, zegt de gewezen gendarm. “In het wapen kon een lader worden gestoken met 20 tot 40 kogels. Eerlijk gezegd, ik begrijp niet dat een rechter dit als sportwapen kan toelaten. Ik ging er vroeger altijd van uit dat dat allemaal verstandige mensen waren.”

Criminelen

In het centrale wapenregister in ons land zijn tot nu toe 32.425 zware wapens officieel opgenomen. Dat heeft minister Turtelboom onlangs bekendgemaakt. Het gaat om 2851 pistoolmitrailleurs (zoals de uzi), 1619 lichte automatische geweren (FaL), en 27.925 aanvalsgeweren (kalasjnikov). Stuk voor stuk wapens die ook erg in trek zijn bij criminelen.

TG

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER