Belgische vrouwen betogen mee op 'Go Topless Day'

Vandaag gaat voor de zesde keer de ‘Go Topless Day’ door. Op die dag protesteren overal ter wereld vrouwen - met de hulp van enkele mannen - voor het recht om topless in het openbaar te mogen rondlopen.

fvranckx

In ons land is er geen betoging, maar een delegatie Belgische vrouwen zal wel deelnemen aan die in Amsterdam. “Ik wil mensen bewust maken van de verschillende regels die nog altijd voor mannen en vrouwen gelden”, zegt deelneemster Natalie Drochmans (39) uit Leuven. “Mannen mogen wel in bloot bovenlijf rondlopen, terwijl ze vaak grotere borsten hebben dan veel vrouwen. Dat kan toch niet?”

Natalie en haar medebetogers eisen dan wel om in blote borsten over straat te mogen lopen, maar is dat niet verboden? “Exhibitionisme en openbare zedenschennis zijn bij wet verboden, maar wat daar precies onder valt is moeilijk te definiëren”, legt professor Gunther Maes van de UHasselt uit. “Het is een moeilijke afweging die voortdurend afhankelijk is van de maatschappelijke opvattingen. En vandaag zijn die anders dan pakweg 100 jaar geleden”, aldus de professor in de rechten. “Of iets openbare zedenschennis is of niet, hangt vaak ook af van de context. Als een vrouw topless langs een kleuterschool loopt, is dat iets anders dan wanneer ze in een afgelegen park ligt te zonnen. Mannen en vrouwen zijn gelijk voor de wet. Maar als een man in bloot bovenlijf door de winkelstraat in Hasselt loopt, zullen mensen dat wel als ongepast ervaren, maar meer niet. Bij vrouwen ligt dat moeilijker en zou er waarschijnlijk wel gevolg aan worden gegeven."

Wie zich geroepen voelt, kan vandaag om 14u altijd mee gaan demonstreren op het Damplein in Amsterdam.

Lees meer in uw weekendkrant.

CB Foto: Activisten tijdens de Go Topless Day vorig jaar in het Amerikaanse Venice Beach.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER